Home » Sinéad O'Connor – The Foggy Dew

Sinéad O'Connor – The Foggy Dew

door Edwin Knip
295 views 3 minuten leestijd

SineadVanwege de herbegrafenis van Jeremiah O’Donovan Rossa in Dublin, Ierland op 1 augustus 2015 stelt Sinead O’Connor een gratis download beschikbaar van het nummer The Foggy Dew.
O’Donovan Rossa was een gerenommeerde leider van de Fenian beweging in de 19e eeuw op zoek naar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Zijn begrafenis in Dublin Glasnevin Cemetery op 1 augustus 1915, was één van de grootste politieke begrafenissen in de Ierse geschiedenis. 1916 Easter Rising leider Padraig Pearse leverde de grafrede. Het evenement wordt gezien als een cruciaal moment in de Ierse geschiedenis, omdat een aantal van degenen die de begrafenis bijgewoond hadden, deel zouden emen aan de Rising. De overblijfselen O’Donovan Rossa werden door de Amerikaanse liner St Paul naar Ierland gebracht van New York naar Liverpool. Vervolgens werden ze  overgebracht naar de stoomboot Carlow, die ze naar Dublin bracht. De herbegrafenis wordt georganiseerd door Sinn Féin om hulde te brengen aan de moed, geest en visie van de vrijwilligers van 1916j. Het evenement is een kopie van de historische begrafenisstoet die door de straten van Dublin trekt, via de oorspronkelijke route van het stadhuis naar Glasnevin, eindigend bij Pearse’s graf.
The Foggy Dew werd geschreven door Canon Charles O’Neill, een pastoor van Kilcoo en later Newcastle, County Down, ergens na 1919. Het lied vertelt over de Easter Rising (Pasen Opstand) van 1916, en moedigt Ieren aan om te vechten voor de zaak van Ierland, in plaats van voor de Britten, zoals zo veel jonge mannen deden in de Eerste Wereldoorlog. Het nummer moet worden gezien tegen de politieke achtergrond in Ierland in de nasleep van de Easter Rising en de Eerste Wereldoorlog. Ongeveer 210.000 Ieren sloten zich aan en dienden in de Britse troepen tijdens de oorlog. Dit zorgde voor gemengde gevoelens voor veel Ieren, met name voor degenen met nationalistische sympathieën.
Het nummer wordt mooi en ingetogen gebracht door Sinead, zoals we haar kennen uit het oude werk. De tekst is sterk en is het beluisteren zeker waard. De muzikale omlijsting is sober, en draagt bij aan de sfeer van het nummer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00