Home » Smashing Pumpkins keert terug met (bijna) originele line-up

Smashing Pumpkins keert terug met (bijna) originele line-up

door Filip van der Linden
139 views 2 minuten leestijd

Na Alice In Chains zijn ook de Smashing Pumpkins helemaal terug. Deze Amerikaanse grungerockband draait sinds de reünie in 2005 vooral rond frontman Billy Corgan, maar voor het volgende album nam die de mede-oprichters James Iha (gitaar, ook bij A Perfect Circle) en Jimmy Chamberlain (drums) opnieuw aan boord. Ook gitarist Jeff Schroerder (sinds 2007 de vervanger van Iha) mag opnieuw meespelen en de legendarische grungeproducer Rick Rubin zat achter de knoppen bij de opnames van het nieuwe album. Dat verschijnt binnenkort bij Napalm Records, maar nu al is er de single Solara. Daar zullen vooral de oudere fans plezier aan beleven. Enkel van de eerste bassiste(s) in de band is geen spoor in deze nieuwe samenstelling.
 
Smashing Pumpkings werden opgericht in 1988. De band brak voorzichtig door met het debuutalbum Gish in 1991 en nog meer met Siamese Dream in 1993 (met de hits Disarm, Cherub Rock, …) en Mellon Collie and the Infinite Sadness uit 1995 (Tonight, Tonight, 1979, Bullet With Butterfly Wings, …). De volgende albums scoorden minder goed en de band werd ontbonden in 2000. De albums die uitgebracht werden sinds de reünie in 2005 konden niet aansluiten op het succes van 1993 en 1995. Met het in de armen sluiten van enkele oorspronkelijke leden hoopt Corgan alsnog het tij te keren. De single klinkt ook meer als de ‘oude’ versie van de Smashing Pumpkins.
 
De terugkeer van de mede-oprichters past bovendien in de tournee voor de dertigste verjaardag van de band. Die brengt de Pumpkins in oktober naar Europa. Er zijn reeds speeldata bekend voor Italië en de UK, maar je mag er van uit gaan dat de band nog wel enkele andere landen zal aandoen.
 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00