Home » Soilwork – The Ride Majestic

Soilwork – The Ride Majestic

door Maurice van der Zalm
144 views 2 minuten leestijd

Soilwork - The Ride Majestic - ArtworkDe afgelopen twee jaar hebben de heren van Soilwork niet stil gezeten. Na een dubbelalbum, een speciale EP, een DVD en een uitgebreide tour zijn ze niet op hun lauweren gaan rusten maar hebben het nieuwe album The Ride Majestic opgenomen. Een album dat in het verlengde ligt van het kenmerkende geluid van Soilwork maar waar ze ook op zoek zijn gegaan naar meer diepte en buiten de ongeschreven wetten zijn getreden van de gebruikelijke songstructuur en vanuit een gedreven spontaniteit nummers zijn gaan schrijven. Het centrale thema rond ‘leven en dood’ komt voort uit de persoonlijke ervaringen van alle leden met het overlijden van een naaste.
Het een en ander heeft geresulteerd in een album vol nummers die een zekere bruutheid, heftigheid bevatten maar waarin melodie op een sublieme wijze voor een contragewicht zorgt. Zeker in de nummers Alight In The Aftermath en Death In General komt dit expliciet naar voren. In laatstgenoemd nummer liggen er sterke overeenkomsten met het geluid van het Zweedse In Flames en laat zanger Björn “Speed” Strid horen over een prachtig stemgeluid te beschikken. Een geluid dat tussen de heftige stukken vaker van zich laat horen bijvoorbeeld in het wat afwijkende Whril Of Pain. Tekstueel definiëren de laatste woorden “different voices” het uitstapje . Opvallend op het album zijn de spanningverhogende intro’s die veelal een aanzet geven tot een keihard vervolg. De mix van melodie en stevige metal, een beetje In Flames, Trivium en wat metalcoreinvloeden lijken in een blender gegooid te zijn om eruit te komen als een wervelwind die Soilwork heet. In de eerste nummers op het album is dit zeker het geval, maar ook The Phantom wordt gekenmerkt door energieke gretigheid. Verder ligt het tempo goed hoog in The Ride Majestic (Aspire Angelic) en de afsluiter Father And Son Watching The World Go Down, waarin het gitaarduo Coudret en Andersson met zenuwtergende gitaarmelodiën de aandacht naar zich toe weet te trekken. Tot slot mag Petrichor By Sulphur eigenlijk niet ontbreken in dit overzicht. Juist door een opzwepend ritme dat bij KoRn geleend zou kunnen zijn en een pittige riff door het nummer heen, geven zo op de helft van het album een prachtig zijstapje.
Ik ben prettig verrrast met dit nieuwe album van Soilwork. De combi van grunts, clean vocals en een goede pot (death)metal, gegoten in goede treffende melodiën zorgt ervoor dat het album van begin tot eind helemaal blijft boeien.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00