Home » Soul Doubt – The Dance Of Light And Shade

Soul Doubt – The Dance Of Light And Shade

door hansravensbergen@rockportaal.nl
135 views 4 minuten leestijd

Normaal zijn reviewers te benijden. Ze ontvangen kosteloos en voor niets de mooiste en nieuwste albums en mogen daar dan een verhaal over schrijven. Maar soms zijn reviewers niet te benijden. Ze ontvangen een album waar zoveel moois in zit dat dit haast niet met de 26 beschikbare letters van een toetsenbord te beschrijven is. En wanneer dat ook nog eens een dubbelalbum blijkt te zijn is het schrijven van een recensie een immense kluif. Zoals de hier besproken dubbelaar The Dance Of Light And Shade van Soul Doubt. Maar wel een vette kluif.
De geschiedenis van het Italiaanse Soul Doubt in een notendop. Wat in 2001 voor de grap begon als een experiment, werd in 2004 serieuzer met een demo. Daarna ging het roer om. Men switchte in een gedeeltelijk nieuwe bezetting naar progressieve rock ‘met alles erop en eraan’. In de jaren die volgden werd opgetreden en in 2010, na opnieuw wijzigingen in de bezetting, werd de EP Winter’s Tale uitgebracht. Door persoonlijke omstandigheden en verplichtingen met werk trad in 2012 een periode van stilte in. Schijnbare stilte. Want achter de schermen werd in alle rust verder gewerkt. Dat resulteerde na vijf jaar in het concept dubbelalbum The Dance Of Light And Shade wat op 20 december 2017 werd uitgebracht.
De bezetting op dit dubbelalbum is Marco Ciancaglini (zang, gitaar, toetsen, orkestraties), Federico Benini (basgitaar, toetsen), Nicola Casamenti (gitaar), Marco Calbi (gitaar), Ale D’Altri (drums), Francesca Pretolani (toetsen). Gedurende het opnameproces werd toetseniste Francesca Pretolani vervangen door Davide Lavia. Je kunt hem op deze schijf op twee nummers horen. Zoals je van een dubbel cd kunt en mag verwachten is ook deze met 105 minuten een hele zit. Maar wel een comfortabele zit. De 20 nummers zijn eerlijk verdeeld over de twee schijfjes, genaamd Light en – je raad het vast al – Shade.
De muziek van Soul Doubt is breed en laat zich daardoor lastig vangen. Is dit progressieve rock of zelfs metal 3.0? Ja, dat is het! We horen mooie en verrassende overgangen, prachtige sfeer- en tempowisselingen, melodieuze gitaarsolo’s, gevarieerde en soms breed-uitgesponnen toetsensolo’s die worden afgewisseld met moderne elektronica. De muziek van Soul Doubt herbergt werkelijk alles waar de liefhebber van stevige en melodieuze progressieve rock, neo-progressieve rock en progressieve metal een natte droom van krijgt. Maar ook koraal samenzang, cinematografische landschappen en folkmuziek komen voorbij. Referenties die mij bij beluistering te binnen schieten zijn Ayreon (vooral het openingsnummer Hail To The Sun) , Amaseffer (Israel), landgenoten Kingcrow, Haken (Engeland) en het Zweedse Pain of Salvation. De zang van Marco Ciancaglini doet mij regelmatig denken aan een combinatie van Mats Levén (Amaseffer, Candlemass, Krux, Therion, Yngwie Malmsteen) en Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation). De man is vocaal gezien in staat verschillende gedaantes aan te nemen. Dat je soms een licht Italiaans accent hoort mag de vreugde totaal niet temperen.
Voor deze recensie moest ik het doen met een digitaal exemplaar. De website van de band laat zien dat  zowel aan de verpakking als het artwork veel zorg is besteed. Dit album is zonder twijfel en in alle opzichten een parel van zeldzame schoonheid. Er zijn slechts een handvol albums die in mijn leven een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en waar ik nog steeds kippenvel van krijg. Dat zijn Fugazi van Marillion, Posthumous Silence van Sylvan, Ever van IQ, The Perfect Element Part 1 van Pain of Salvation, Slaves For Life van Amaseffer en Images And Words van Dream Theater. The Dance Of Light And Shade van Soul Doubt is nu aan dit rijtje toegevoegd. Ik roep het niet vaak, maar wanneer ik dat doe schreeuw ik het van de daken. Dit album is verplichte kost voor liefhebbers van in deze recensie genoemde genres en groepen.
Bedenk wel dat wanneer je de hard-copy wilt aanschaffen je diep in de buidel moet tasten. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt de band de cd uitsluitend als (kostbaar) aangetekend postpakket. Op moment van publiceren van deze recensie is het album elders nog niet verkrijgbaar.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00