Home » Stones of Babylon – Ishtar Gate

Stones of Babylon – Ishtar Gate

door Xander Pas
419 views 3 minuten leestijd

Ik ben al snel overtuigd een album een kans te geven als het album een mooie hoes heeft en onder het psych en doom genre valt. Aan al die eisen voldoet het tweede studio album van Portugeese doom metal band Stones of Babylon. Zeg nou zelf, zo’n album cover maakt toch al snel nieuwsgierig. Vandaar dat ik meteen interesse toonde in dit album en aangenaam verrast werd met een CD waar een exclusief bonusnummer op staat.

Album opener “Gilgamesh” is meteen mijn kennismaking met Stones of Babylon. En wat voor een. Een episch stoner-doom nummer van maar liefst 9 minuten! Instrumentaal met krautrock invloeden, stevige doom en vette effecten. Een waardige album opener. Absoluut magnefiek. De mix laat echter te wensen over. Een probleem wat veel metal albums de das om doet voor mij: compressie. Iets te luid, al is dat met de volume knop omlaag draaien zo gefikst. Het tweede nummer “Anunnaki” bevalt mij trouwens nog beter dan het eerste. Een goede opbouw waar je lekker bij weg kan zitten dromen. Wat speelt deze band toch sterk. De nummers duren tussen de 7 en 10 minuten, toch vliegt de tijd zo voorbij. Het is makkelijk de aandacht erbij te houden omdat de nummer simpelweg erg goed in elkaar zitten.

Zo ook “Pazuzu”. Horror fans zullen de intro uit de tweede Exorcist film maar al te snel herkennen. Verder zijn alle intro’s door de band zelf verzorgd. Het nummer zelf is overigens ook fantastisch. De intro past er goed bij en wordt hier beter gebruikt dan in de film waar die vandaan komt. Een erg mooi nummer met duistere toon. Zonder twijfel mijn favoriet op het album. Vervolgens gaat het album door met “The Gate of Ishtar”. Een vrij traag nummer met stevige bass. De kamer wordt rijkelijk gevuld en ik kan heerlijk relaxen.

Mijn aandacht wordt alweer snel gegrepen met “The Fall of Uhr”. Qua mix al iets beter aangezien ik meer detail hoor, al ben ik niet helemaal weg van de drums. Die klinken bijna alsof ze met een aardappel zijn opgenomen, al maken de gitaar en bass dit meer dan goed. Ondanks dit alles, zit ook dit nummer weer fantastisch in elkaar. Het verveelt geen moment. Voor de Spotify en vinyl luisteraars is het album nu afgelopen.

CD liefhebbers kunnen nog even genieten van de exclusieve bonus track: “Tigris & Euphrates. Geloof mij maar als ik zeg dat dit nummer de prijs van de CD waard is. Niet alleen het best gemixte nummer op het album (als mijn oren mij niet bedriegen), maar een essentieel onderdeel van het album. Bij dit nummer kreeg ik hetzelfde gevoel als bij het eerste nummer. Volle bak doom die mijn aandacht iedere seconde heeft. Wat een afsluiter, wederom een hoogtepunt.

Dit is een fantastisch album en een CD die duizelig zal gaan worden in mijn speler. Met mijn audio set-up komt de bass mooi naar voren en wordt dit een hele ervaring. Dat ik nu pas hoor van deze band terwijl ze al sinds 2017 bestaan is schandalig. Deze band hoort een groot publiek te krijgen, ik kan niet wachten op een show in Nederland. Een van de beste releases van 2022 en een waardige afsluiter van dat muziekjaar.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00