Home » Taped – [Empires]

Taped – [Empires]

door Maurice van der Zalm
67 views 3 minuten leestijd

[Empires] - Cover 1500[Empires] is als het ontmoeten van een nieuwe vriend. Het voelt meteen vertrouwd en het is alsof je al jaren kent. Dat gevoel kreeg ik ook toen ik [Empires] voor het eerst beluisterde. Na het introductienummer The New Chapter wordt dat meteen duidelijk in Turn The Pages. Taped laat horen waar ze toe in staat zijn en waar hun kwaliteiten liggen. De groove is goed, het refrein klinkt makkelijk terwijl de ritmesectie door blijft pompen als een zes-cilinderdieselmotor. Daarbij is het geheel krachtig en zit het barstensvol energie die eruit spuit.
Voor deze jonge band uit het piepkleine Liechtenstein is alleen al het nummer Turn The Pages een vrijgeleide naar de ‘grote’ wereld. Maar één nummer is, laten we eerlijk zijn, niet genoeg om geloofwaardig te zijn. Gelukkig stelt Taped me niet teleur. Alle elementen van een goed metalcorenummer hebben zich verenigd in de veertien nummers op [Empires]. Aanstekelijke riffs, pompende ritmes en vooral veel wisselingen in tempo, waarbij de subtiele stiltes uitmonden in een groovende climax. De staccatoriffs zijn vooral te vinden in Lone[R]anger, een nummer dat gesierd wordt door ‘engelenzang’ en industriële elementen en waarin de mix van grunts en clean vocals ruimschoots aanwezig is. Ook in Turn The Pages, Values en Convictions is deze mix van zangkwaliteiten goed te horen. In alles wordt de melodie netjes behouden zoals in Abandoned Youth. In My War is gebruik gemaakt van de kwaliteiten van zanger David Beule van Vitja. Kenmerkend voor het geluid in dit nummer is daarbij het hi-hatgeluid dat prominent aanwezig is. Naast Turn The Pages ben ik ook uiterst gecharmeerd door het opzwepende Wolfpack dat subtiel ingeluid wordt door Interlude/Rise. Wolfpack is typisch een nummer dat de oerdriften in je aanwakkert. Energiek, krachtig en fraai opgebouwd. Die energie lijkt in overvloede aanwezig bij Taped. Convictions in de studio live te zijn ingespeeld, zoveel kracht straalt het uit. Hoewel de muziek zich alles vernietigend een weg baant in deze wereld, gaat het tekstueel bij Taped over de positieve kanten in het leven. Je hebt niet altijd invloed op de ontwikkelingen in je leven, Het is echter wel belangrijk hoe je ermee omgaat en hoe je je dromen nastreeft. Een boodschap die een positieve boost kan geven in een maatschappij die zichzelf lijkt te vernietigen.
Taped drukt met de veertien nummers op [Empires] een flinke stempel op de metalcorewereld. Voor mij een album die voorlopig nog regelmatig gedraaid gaat worden en die aan het eind van het jaar zeer waarschijnlijk in de top tien van beste albums zal verschijnen. Een typisch voorbeeld van waar een klein land groot in kan zijn. Voor nu is 2015 al geslaagd begonnen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00