Home » Terugblik van Patrick Spruytenburg

Terugblik van Patrick Spruytenburg

door Patrick Spruytenburg
196 views 4 minuten leestijd

Wanneer ik achterom kijk op het afgelopen jaar, kijk ik weer met plezier terug op bijna 300 bands die ik voor de camera heb gehad. Grote bands, kleine bands. Grote zalen, kleine zaaltjes. Grote verassingen, kleine verassingen. En teleurstellingen: het is niet vanzelfsprekend dat een band met een grote reputatie per definitie een groots optreden neerzet. De leukste verassingen daarentegen kwamen ook dit jaar weer uit onverwachte hoek: onbekende bands / support acts die indruk maakten. Of optredens die totaal anders uitpakten dan verwacht. Of bands in een genre waar mijn voorkeur niet in ligt, maar die gewoon een geweldige live act neerzetten.
Onderstaand een chronologisch overzicht van een aantal optredens die voor mij uitschieters van afgelopen jaar waren:
1 januari – Stroomhuis – An Evening With Knives
Het jaar is nog maar net begonnen of een vol Stroomhuis wordt getrakteerd op een moddervette show van deze Eindhovense band.
2 januari – 013 – Suicidal Tendencies
Wat valt hier nog aan uit te leggen? Deze band zet altijd shows neer die inslaan als een bom…
11 maart – Altstadt – VOK
Deze uit IJsland afkomstige band voert je gewoon mee op een muzikale reis als je je ogen sluit. Kippenvel gegarandeerd!
10 april – Schouwburg Tilburg – Laibach
Hoe indrukwekkend kunnen lichtshow, visuals en donkere duistere magistrale en theatrale nummers samenkomen? Dit is in een enkel woord samen te vatten: Laibach.
6 mei – Effenaar – Fisher-Z
Omdat New Wave gewoon een geweldige muziekstroming is. En al helemaal wanneer een band die aan de wieg van het ontstaan van de stroming gestaan heeft alle oude nummers van weleer langs laat komen.
20 mei – Cacaofabriek – Stahlzeit
Wat is de second best optie na Rammstein? Juist: Stahlzeit! Een band die niet voor het origineel onderdoet, zowel muzikaal als qua showelement.
11 juli – Blue Collar Hotel – Bertus Borgers
De allerlaatste show van Bertus Borgers waarin hij nog een keer helemaal los gaat en de ervaringen van de samenwerking met Herman Brood als muzikant maar ook zeker als persoon aan bod komen.
15 juli – The Jack – White Boy Wasted
Vaak zie ik bands waarvan de muzikanten zich omgeven door apparatuur waarvan ik me afvraag waarom. Soms zie ik een band die hier lak aan heeft en minimalistisch een maximale show neerzet. Komt dit trio zien!
23 augustus – Altstadt – 45acidbabies
Heerlijk anders, alternatief en vooral origineel. Een dynamische show die pakt en (ook nu weer) veel te snel afgelopen is.
30 augustus – Altstadt – Evile
Neem het oude Metallica, maar beeld je eens in dat het 5x zo goed is. Voila: Evile! Een must-see voor de liefhebbers van oude old-school speedmetal.
14&15 oktober – Dynamo – Bloodshedfest
Muziek. Stevige muziek. Harde muziek. Snoeiharde muziek. Extreem snoeiharde muziek. Moshpits. Stevige moshpits. Harde moshpits. Snoeharde moshpits. Bier. Veel bier. Extreem veel bier. En sfeer. Onbeschrijfelijk veel sfeer…
27 oktober – 013 – Nena
De “Neue Deutsche Welle” muziek gaat ook zoveel jaren later nog steeds niet vervelen. De energieke uitstraling van Nena zelf als ze vrolijk huppelend op het podium alle grote hits de revue laat passeren is het puntje op de i van dit optreden.
9 november – 013 – Biffy Clyro
Oke, de emo punk mag dan niet helemaal aan mij besteed zijn, maar de show die gebracht wordt is gewoon smullen. Een wezenlijk onderdeel hiervan is de zelf meegebrachte lichtshow die voor een visueel spektakel zorgt.
10 november – Effenaar – Diggy Dex
Hoewel hiphop niet aan mij besteed is, laat dit concert van de vlugge prater die live door een volledige band begeleid wordt en niet door een bandje en die de zaal van begin tot einde met de armen in de lucht laat zwaaien toch indruk achter.
11 november – 013 – Saxon
Een band die aan de wieg heeft gestaan van de New British Wave Of Heavy Metal. Een setlist die veel nummers van de meest gewaardeerde oude albums bevat. Een zanger die zoals altijd nog steeds fenomenaal bij stem is. Wat wil je nog meer?
18 november – 013 – Therapy
Het enige negatieve over dit concert wat ik kan verzinnen is dat er geen vuurkorf aanwezig was. Hoe intiem en gezellig kan een huiskamerconcertje zijn?
26 november – Effenaar – Peter Pan Speedrock
Geen uitschieter qua show, maar gewoon een goede show zoals ik van ze gewend ben. Het feit dat dit de allerlaatste show is zorgt er echter voor dat het toch een emotineel momentje is.
18 december – Dynamo – Geoff Tate
Wie denkt dat akoestisch synoniem voor ingetogen is, die komt vanavond bedrogen uit. In een dynamische show komen veel klassiekers voorbij in een totaal ander jasje dan ik gewend ben.
Helaas kende het jaar ook een aantal muzikale teleurstellingen, en helaas waren dit optredens waar ik hoge verwachtingen van had:
18 maart – 013 – Sisters of Mercy
Wil je genieten van de geweldige muziek van deze grondleggers van de gothic new wave? Zet dan lekker thuis een CD’tje op, want dit zoveelste recente live optreden van de band is de even zoveelste teleurstelling…
21 november – Dynamo – Tiger Army
Hoe inspiratieloos kan een band op het podium staan en teren op de reputatie van het laatste album wat tien jaar oud is?

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00