Home » The Awesome Machine – …It’s Ugly Or Nothing

The Awesome Machine – …It’s Ugly Or Nothing

door Cor Schilstra
191 views 3 minuten leestijd

Ergens rond de vroege negentigerjaren van de vorige eeuw is een basis gelegd voor de stoner zoals we die nu kennen door onder andere bands als Kuyss, Fu Manchu en Sleep. Naast deze pioniers waren er natuurlijk nog heel veel bands die in hun kielzog in dezelfde vijver aan het vissen waren, maar die we heden ten dage niet (meer) kennen. Eén van die bands is The Awesome Machine.

Deze band uit Zweden presenteert ons een potje stoner waar de begin negentigerjaren grondleggers van het genre groot mee zijn geworden; heerlijk dreinende nummers op een basis van zware, laag gestemde, meeslepende en direct pakkende riffs. Dit album …It’s Ugly Or Nothing, is het derde album dat de band oorspronkelijk in 2000 heeft uitgebracht, maar mij, met vele anderen, nooit bereikt heeft. Soms is het gewoon een kwestie van geluk hebben (of niet); natuurlijk zijn voorgenoemde bands uit die tijd wel gewoon erg goed en terechte iconen van die tijd, maar toch zijn er wel bands die met veel minder sterk materiaal dan dit album van The Awesome Machine, wel hebben kunnen meeliften op het succes van de vlaggenschepen. Mocht je bijvoorbeeld de naar mijn smaak zwaar ondergewaardeerde band genaamd Pawnshop kennen en waarderen; deze muziek is van dezelfde soort en kwaliteit.

Tien nummers lang onderdompelen in klassieke stoner zonder grote verrassingen, maar van hoge kwaliteit (nummer 11, Untitled, is een lange aanloop van een draaiende vinylplaat en een gesproken stuk). De meeste tracks dreinen of denderen als een malle. Misschien is het psychedelische phasor experimentje Cruise Control het enige mindere moment, al tonen ze met No Share duidelijk aan ook prima met een stukje rustiger psychedelica uit de voeten te kunnen (inclusief heerlijk stukje orgel in de finale). Enkele andere absolute aanraders: Looking For Sweet Opium, met mooi arrangement en van die knijpende licks na de hook en het energieke Used To Be.

Zelfs van de “grotere” bands werd destijds niet altijd alles ook op het “achterhaalde medium” vinyl uitgebracht en van deze minder bekende bands dus al helemaal niet. Heel fijn dat Ripple Music nu de mogelijkheid biedt om dit onderbelichtte bandje toch van vinyl te kunnen beluisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00