Home » TrueHeights – Days We Found (EP)

TrueHeights – Days We Found (EP)

door Maurice van der Zalm
104 views 2 minuten leestijd

6 April bracht We Are Triumphant de nieuwe EP uit van het Britse TrueHeights. Zes jongens die hun droom najagen en op de proppen komen met de EP Days We Found. Het klinkt fris met een zekere dieperliggende lading. Het geluid van TrueHeights bevindt zich ergens op de grens van pop en rock. De ogenschijnlijk eenvoudige niemendalletjes herbergen in de kern betekenisvolle rockmelodieën die een voorbode zijn van een band in ontwikkeling die ons nog gaat verbazen.
In Catalyst vind ik vooral het stemgeluid van Zakk Poland zeer aantrekkelijk. Aan de ene kant heel warm en ingetogen om geregeld richting een falsetgeluid te kruipen en de (ingehouden) spanning uit de compositie los weet te laten via zijn stemgeluid. Terwijl de compositie aan kracht wint zorgt gitarist Luke Poland voor een subtiel gitaarloopje.
De rockfan die van wat krachtiger muziek houdt, kan zijn lol op bij Exit Route. Het tempo ligt wat hoger en zowel de coupletten en de refreinen zijn wat zwaarder aangezet. De verandering in tempo houden de compositie aantrekkelijk. Maybe kent een wat rustiger karakter en spreekt aan. Toch zijn de accenten in ritme en geluid erg leuk. Iets dat een vervolg krijgt in No Tomorrow.
Ook No Tomorrow wordt gekenmerkt door een aanstekelijk tempo en de composities is gezegend met een refrein dat menig (tiener)fan  in de zaal in vervoering kan doen raken. Drummer Kris Farrell biedt in de coupletten een wat tegendraads ritme waardoor de aandacht wordt getrokken naar de melodie maar waar de samenzang een extra duit in het zakje doet.
De EP sluit af met Still Moving Colour en ik moet zeggen dat juist hier de definitieve genadeklap valt voor deze oude metalliefhebber. Ik kan er niet meer onderuit dat TrueHeights gewoon aanstekelijke poprockliedjes neerzet die wel wat meer om het lijf hebben, wat meer diepgang kennen dan je oorspronkelijk hoort. Muzikaal biedt ook Still Moving Colour zoveel interessante details in de algemene opbouw. De rol van drum, bas, gitaar en synths zijn allen onontbeerlijk in hun eigen geluid(slijn), maar vooral staat de samensmelting van deze individuele onderdelen garant voor een opzwepend, meeslepend en krachtig geluid dat alleen nog maar aangedikt/afgemaakt door de samenzang en solozang van Zakk.
Days We Found herbergt wel wat meer dan vijf liedjes die door een zestal jonge honden worden neergezet om succes te hebben. Aan de ene kant biedt TrueHeights een goede voedingsbodem voor (tijdelijk) succes, maar aan de andere kant zijn de composities zo opgebouwd dat het ook de tand des tijds wel zou kunnen weerstaan. Hier gaan we nog wel meer over horen in de toekomst.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00