Home » Vicious Rumors- Concussion Protocol

Vicious Rumors- Concussion Protocol

door Filip van der Linden
140 views 3 minuten leestijd

viciousConcussion Protocol heet het nieuwste album van Vicious Rumors. Het is het eerste studio-album met Nederlander Nick Holleman (Powerized, Methusalem) achter de microfoon en de Sloveen Tilen Hudrap op bas. Holleman en Hudrap waren ook al te horen op de live-registratie Live You To Death 2, de neerslag van de tour die ze met de band deden in 2013, en hebben de band duidelijk op het juiste spoor gezet. Meer dan hun andere recente albums is Concussion Protocol voor Vicious Rumors de terugkeer naar de hoogste regionen van de powermetal. Hopelijk volgt de erkenning van hun oude fans en van flink wat nieuwe volgers.
 
De jongste jaren is deze Amerikaanse powermetalband uitermate productief, hoewel je dat niet meteen zou verwachten als je de leeftijd van de band in acht neemt. Vicous Rumours startte reeds in 1979 in Los Angeles, op ongeveer hetzelfde moment als o.m. Bay Area-thrashers als Metallica, Death Angel en Exodus. Hoewel hun debuut Soldiers of the Night en opvolger Digital Dictator hen indertijd wereldwijd heel wat bijval opleverden, was het toch vooral in Europa dat hun optredens aansloegen. De band kende heel wat bezettingswissels, zodat vandaag enkel nog gitarist Geoff Thorpe overblijft als lid van de originele line-up. Daarnaast is drummer Larry Howe er al bij van 1985. Ondanks het wisselen van de bezetting en van label, geven Thorpe en Howe niet op en blijven ze albums uitbrengen en optreden.
 
De eerste single van het nieuwe album is Chasing The Priest en gaat erover hoe iedereen teruggrijpt naar religie als het einde van de wereld nabij is. Het is een catchy song die meer verwant heeft met het oudere werk van Vicious Rumors, van pakweg Digital Dictator, dan met het recentere.
 
Opener en titeltrack Concussion Protocol is een welgemikte mokerslag die meer aanleunt bij albums als Razorback Killers en Electric Punishment, met Brian Allen als zanger, terwijl Holleman op andere nummers dicht in de buurt komt van Vicious Rumors met Carl Albert als zanger. Het toont hoe veelzijdig nieuwe zanger Holleman is en ook dat Vicious Rumors niet voor één gat te vangen is.
 
Met Chemical Slaves wordt het tempo de hoogte ingetrokken zonder aan subtiliteit in te boeten. Hier toont Vicious Rumors dat ze nog steeds bij de beste powermetalbands ter wereld horen. Het drammerige Victims Of A Digital World haalt jammer genoeg een beetje de vaart uit de plaat, maar het blijft mooi om de gitaristen Geoff Thorpe en Thaen Rasmussen die knappe solo’s en rifjes te horen brengen. Het Chasing the Priest en Last Of Our Kind, met opnieuw Thorpe als uitblinker, gaat het tempo daarna opnieuw de hoogte in. Het hoge tempo wordt aangehouden op 1000 years, met deze keer Holleman die zijn hele stembereik mag showen.
 
Circle Of Secrets is een powerballad die opnieuw de vaart wat uit het album lijkt te gaan halen, maar met een spetterende finale wordt nog veel goedgemaakt. Take It Or Leave It, de tweede single, schakelt opnieuw een versnelling hoger en heeft bovendien een goede meezingfactor. Het nummer levert, net als Every Blessing Is A Curse, ook weer een mooi muzikaal duel op tussen Thorpe en Holleman. Bastards en afsluiter Life For A Life zijn dan weer meer heavy en thrashy, met zelfs een lichte grunt erbij.
 
Met Concussion Protocol toont Vicious Rumors dat ze nog een tijdje meekunnen met jongere powermetalbands als pakweg Sabaton of Powerwolf. De band mag dan ‘oud’ zijn, hij is nog lang niet oud genoeg voor het bejaardentehuis. Hopelijk zien we Vicious Rumors snel terug op een podium in Nederland.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00