Home » Wille & The Bandits – Steal

Wille & The Bandits – Steal

door Eric van den Bosch
200 views 2 minuten leestijd

Wille & The Bandits - Steal coverDe naamgever van het Britse Wille & The Bandits is Wille Edwards op zang, gitaar, lapsteel en Dobro, maar bassist Matt Brooks en drummer Andy Naumann zijn er al die jaren ook al bij, en dragen ook bij als songwriters. Na drie in eigen beheer uitgebrachte studioalbums sinds 2010 en jaar in, jaar uit volop toeren is met Steal hun vierde album.
Het doet mij wel denken aan twee platen van een paar jaar terug: The Russian Wilds van Howlin Rain en het titelloze debuut van The Walking Papers. Allebei ook platen die een basis in rock en blues hebben, maar er net zo makkelijk randjes latin en Westcoast in verwerken, en grossieren in melodieén met poppy kwaliteiten. Dobro en lapsteelgitaar naast prachtige meerstemmige koortjes, strijkers, djembé en conga. Ook de invloed Ben Harper is met enige regelmaat terug te horen op Steal.
Het album begint met “Miles Away”, een up-tempo rocker die de stem van Wille Edwards goed laat uitkomen. Die is soepel genoeg, maar heeft een onweerstaanbaar ruig randje dat het iets eigens geeft. Het zorgt voor een vlotte start op een album dat doorgaans wat trager zal zijn. Het navolgende “Hot Rocks” is een goed voorbeeld. Een vrij trage track, met een heerlijk gitaarloopje aan de basis, een springerige baspartij, een spannende brug en hoewel traag toch allerminst een rustige song. “Scared Of The Sun” is een ballad die in de refreinen flink in volume toeneemt, waar de rest van de song fraai tokkelend gitaarwerk laat horen.
Zo beweegt Steal zich een kleine drie kwartier door een fijne blend van stijlen, spelend met hard en zacht, en vooral met buitengewoon sterke melodieén. Steal is grotendeels ‘live in de studio’ opgenomen, met analoge apparatuur. Het heeft gezorgd voor een goede energie en een open geluid. Producer Dave Williams was naar het schijnt leidend in die keuze en dat was precies de goede. Zelf vind ik “Scared Of The Sun” en “Atoned” de fijnste songs, maar dit is typisch zo’n album waarbij ieder zijn eigen favorieten heeft.
Bij “Miles Away”, “Scared Of The Sun” en afsluiter “Bad News” doet nog ene Don Airey mee. Inderdaad, de toetsenist van Deep Purple, waarvoor Wille & The Bandits het voorprogramma verzorgde. Airey is overigens voor zijn doen erg ingetogen bezig, hoewel zijn bijdragen nog altijd heel prettig zijn.
Steal is een allemansvriend van een album, zonder te vervallen in luisteraartje-pleasen. En da’s heel knap.
Op 26 mei staat Wille & The Bandits samen met de Ruben Hoeke Band in De Boerderij in Zoetermeer.

Wille & The Bandits website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00