Home » Within Silence – Return From The Shadows

Within Silence – Return From The Shadows

door Maurice van der Zalm
183 views 3 minuten leestijd

Het heeft twee jaar geduurd voordat de opvolger van Gallery Of Life het levenslicht mag zien. Muzikaal gezien is Return From The Shadows een logische vervolg op het vorige album van Within Silence, die trouwens wederom op het Brainstorm festival in Apeldoorn spelen. Ook Return From The Shadows is rijkelijk gevuld met melodische powermetal in de trant van Theocracy of Stratovarius.
Het beproefde recept van Gallery Of Life is wederom ingezet in deze editie van 2017. Composities als We Are The Ones, Children Of Light, Calling From The Other Side en Master bieden de liefhebber van melodische powermetal genoeg aanknopingspunten om van het album te genieten. Het stemgeluid van Martin Klein, het gitaargeluid van Richard Germanus en Martin Cico en de voortstuwende ritmesectie van Victor Varga en Peter Gacik vormen een mooi geheel en tillen de composities toch naar een hoger peil.
Het tempo ligt in Heroes Must Return en You & I op een wat lager pitje, maar de opzwepende ritmesectie zorgt er hier ook wel voor dat de snelheid in de compositie blijft.
Met ruim zeventien minuten is de compositie Into The Darkness en episch stuk muziek geworden waarin vele powermetalelementen te vinden zijn. Opvallend is het stemgeluid van Martin Klein die regelmatig het stemgeluid van Bruce Dickinson nadert. De tempo- en stijlwisselingen in Into The Darkness neigen ook geregeld naar het geluid van Iron Maiden. Het geheel is stevig neergezet in een prettige atmosfeer. De koorzang op de achtergrond biedt meer volume hoewel het op een gegeven iets teveel naar voren is geproduceerd. De diverse tempowisselingen zijn prettig en de gitaarsolo van Richard Germanus komt op het goede moment. Na een flinke uithaal van Martin vervolgt Within Silence in een nagenoeg akoestische setting van waaruit de compositie weer verder wordt uitgebouwd. Into The Darkness is daarmee een episch huzarenstukje geworden met dien verstande dat de band op een gegeven moment wat in herhaling valt en daardoor wat aan kracht verliest.
Het piano- intro van The Final Victory lijkt in eerste instantie een vervolg te zijn op Into The Darkness, maar daar vergis ik me toch degelijk in. De compositie bouwt zich heel anders op, namelijk in een compositie met uptempo powermetal. Het geheel klinkt netjes en er is weinig op aan te merken. Het is allemaal net een beetje veilig neergezet. De diverse kleine tempowisselingen zorgen er wel weer voor dat de variatie in de compositie ervoor zorgt dat je blijft luisteren.
Het album sluit met een tweede episch stuk muziek af. Dit keer kan de luisteraar slechts tien minuten luisteren naar een compositie die genoeg afwisseling kent. In de eerste helft moet ik zeggen, klinkt Martin Klein niet optimaal. Vooral in de hogere regionen vind ik zijn stem niet altijd even prettig. Gelukkig remt de band wat af voor een heerlijk tussenstuk dat zich inbedt tussen twee snellere stukken waarin de refreinen centraal staan.
Wanneer je Gallery Of Life een sterk album vond, kun je Return From The Shadows blindelings aanschaffen. Fans van onder meer Theocracy kunnen tevens hun hart ophalen bij dit tweede album van Within Silence. Het is niet toevallig dat het Brainstorm festival wederom heeft gekozen voor deze powermetalband om de vrijdag extra gewicht en melodie mee te geven.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00