Home » Your Highness – Your Highness

Your Highness – Your Highness

door Filip van der Linden
159 views 2 minuten leestijd

Your Highness is terug. Hun derde full album hebben ze gewoon Your Highness gedoopt en komt uit op hun eigen Hoogheid Records. Het blijft een raadsel waarom deze band geen label heeft, maar aan de andere kant, door in eigen beheer te werken kunnen ze stronteigenwijs hun ding doen. In dat laatste zijn ze overigens bijzonder goed.
 
Bands claimen wel vaker dat ze niet in één hokje passen, maar voor Your Highness gaat die vlieger helemaal op. Ze gooien stoner, hardcore, sludge en metal op een hoop en gaan er dan nog eens flink met de mestvork door. Voor het nieuwe album durven we stellen dat er ook nog wat ‘post’ over de tracks uitgestort is, maar of dat dan postmetal dan wel posthardcore zou moeten zijn, laat ik hier even in het midden. Maar er zit een soort onderstroom van rauwe, diepdonkere weemoed en lang vervlogen hoop in. Een beetje zoals op Mastosaurus van King Hiss, ook al zo’n band die al eens de mosterd vindt bij Baroness en Mastodon en daarmee aan het knutselen gaat.
 
Bovenop dat alles gaat er van Your Highness op dit album een soort van aanhoudend zinderende kracht uit, zoals het livegeluid van deze Antwerpse band ook wat heeft van een elektriciteitscentrale die overbevraagd wordt, vonkt, maar net niet ontploft. Voor wie het nog niet begrepen had: dit is een sterk album. Misschien wel zo sterk als het nieuwe van King Hiss, of toch zeker in de buurt. Maar dan smeriger en met een terechte arrogantie.
 
Voor mij steekt één track boven de andere uit: de single Born Anew (met een hilarische video!). Het niet alleen inzake speelduur epische proporties aannemende Kin’s Blood is een tweede hoogtepunt. Heerlijk hoe ze een bijna klassieke prog-aanpak vertaald hebben naar hun eigen mix van genres. Het podium wordt vervolledigd met Rope As A Gift. Dat klinkt zo giftig als de titel laat vermoeden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00