Home » Access Unlocked – Cosmos

Access Unlocked – Cosmos

door Maurice van der Zalm
223 views 3 minuten leestijd

Vanuit België komt het vijftal Access Unlocked uit Tessenderlo met een metalcore EP die mij wel aanspreekt. De band stond in het verleden al voor een uitgelaten tent op het Groezrockfestival en heeft het Franse Landmvrks vergezeld op een minitour. Het is dus wel even tijd dat het geluid van Access Unlocked vereeuwigd is op dit kleine schijfje dat vijf composities bevat en qua geluid een professioneel geluid laat horen dat goed vol is opgenomen en geproduceerd.
Met Rise maken we muzikaal kennis met Access Unlocked. Rise is lekker opzwepend met een pompend drumritme en een fraaie gitaarmelodie. Door gebruik te maken van grunts en clean vocals die afwisselend de aandacht vragen, krijgt de compositie extra kracht. De tempowisselingen en het sterke drumgeluid zorgen ervoor dat Rise meteen tot de verbeelding spreekt en daar doet een stevige breakdown nog eens even een flinke extra duit in het zakje. Vooral in de refreinen laat Access Unlocked zich niet onbetuigd en zou menig publiek goed weten op te zwepen.
Met Nebulae wordt mijn aandacht even snel getrokken door het verrassende geluid in het intro. Een nitem dat de luisteraar scherp houdt. Een beetje Jamaicaanse metal met een westerngitaarakkoordje is de aanloop naar een compositie die zich langzaam ontwikkeld naar een funky metalgeluid. Het ritmespel is fascinerend en alles lijkt muzikaal op het juiste plekje te vallen.
Dreamers Unite is wat langzamer van aard en zelf ben ik niet over de hele linie  gecharmeerd van deze langzame compositie. De zang in Dreamers Unite is minder sterk dan het overige werk op deze EP, hoewel het in de snellere stukken wel positief aantrekt. Het gitaargeluid wordt in Dreamers Unite wel weer uiterst subtiel maar effectief ingezet waarbij ik ergens moest denken aan de Black Album van Metallica. Muzikaal gezien zit het daarom wel snor in Dreamers Unite.
In Side By Side gaat het dak er wel weer even spreekwoordelijk vanaf. Het geluid zwelt aan, het tempo wordt aardig opgevoerd om daarna weer groovend in een verscholen breakdown in een andere gedaante tevoorschijn te komen. Maar ook hier komt de zang van Steven Jackson in de rustigere stukken wat minder tot zijn recht, terwijl hij laat horen juist in de krachtiger stukken over een goede strot te beschikken.
Utopia is de afsluiter en heeft alle elementen van Access Unlocked weer in zich. Dat betekent wederom genieten van aantrekkelijke ritmes en melodieën die gesierd worden met sterk gitaarwerk en een strakke ritmesectie bestaande uit bassist Niels Serneels en drummer Senne Scheveneels. Utopia heeft op de EP, samen met Rise, de vetste breakdowns in zich en ook hier zorgt het frivole gitaargeluid er geregeld voor dat er een mooi contrast ontstaat in subtiliteit.
Cosmos is voor mij een leuke en prettige kennismaking met Acces Unlocked en ik ben de EP vooralsnog lang niet zat. 29 april zal de EP officieel uitgebracht worden waarna een officiële releaseparty plaats zal vinden op 5 mei in Jeugdhuis De Stip in Ham (België). Ik stel voor om deze review te lezen (heb je nu al gedaan), daarna de EP te bestellen om tenslotte goed voorbereid en vol adrenaline af te reizen naar Ham.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00