Adept – Silence The World

Nog altijd ben ik ondersteboven van de cd I Am Nemesis die Caliban vorig jaar op de markt deponeerde. Sindsdien heb ik veel goede cd’s gehoord, maar het ontbrak allen aan de ongetemde energie die ik zo graag hoor. Nu komt plotseling het Zweedse Adept met Silence The World. Een cd waar ik kort over kan zijn. High-energymetal, vette metal, melodie en schijnbaar ontembaar.
De elementen die ik graag hoor, zijn dus allemaal aanwezig. Kenmerkend is toch wel de combinatie van keiharde metalcore met goede melodieën. Grunts, screams en clean vocals wisselen elkaar af. Het was wel even slikken om zanger Robert Ljung ineens zonder lokken in de nek te zien, maar zoals een goed gezegde luidt: een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn vocale kwaliteiten. Nog altijd stimuleert zijn zang en geeft het de nummers een extra waarde. Daarnaast dieselen bassist Filip Brandelius en drummer Gabriel Hellmark de volle veertig minuten door. Wat mij nog extra aanspreekt in de muziek van Adept is het gitaargeluid dat dubbellaags door de nummers heen loopt. Enerzijds staat daar een stevige riff als basis voor een nummer, anderzijds zijn het juist die subtiele gitaarnoten die het geheel diepte geven en je, vooral met koptelefoon, een soort 3d-ervaring voor je oren laten beleven. Valt er dan nog meer te zeggen over Adept die niet voor niets naast August Burns Red en Caliban op het podium hebben gestaan bij onze oosterburen. Ja hoor. Hoewel de nummers in eerste instantie wel wat op elkaar lijken, verveelt de cd me niet. Na de eerste drie nummers van de cd is het eigenlijk al wel bekeken. Forever And A Day knalt er meteen in en door de whohoooo tekst is het bij voorbaat al geschikt voor de live-optredens. Established 2004 dat over de ups en downs van de band gaat, vervolgt de metalwals die is ingezet. Single Secrets is het derde nummer op de cd en juist hierin is de combinatie van metal/melodie, van grunt/clean vocals en van oorverdovend/rust prachtig neergezet. Wanneer we even skippen is er dan ineens het nummer Orion. Twee minuten lang wanen we ons even gewichtloos om met Means To An End (The Greatest Betrayer) met volle snelheid aarde weer bereiken.
Na veertig minuten weet ik niet hoe snel ik weer bij nummer één moet beginnen, want Silence The World geeft me juist in deze postwinterperiode zo ontzettend veel energie dat ik voorlopig weer even vooruit kan. Ik kan iedere hardcore/metalfan deze cd aanbevelen, want Adept overtuigt werkelijk.

Related posts

Black Sabbath – Anno Domini: 1989 – 1995

16Volt – Negative On Arrivals

Boneripper – World Ablaze