Home » Albert Cummings – Believe

Albert Cummings – Believe

door Eric van den Bosch
167 views 2 minuten leestijd

Albert Cummings - Believe coverHij speelde voor het eerst voor publiek op zijn 27e. Net zes jaar later kreeg hij hulp van Chris Layton en Tommy Shannon (leden van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble) voor zijn solodebuut in 2003. Een late vliegende start.
Hij ziet er op een aantal foto’s uit als een stereotype construction worker en dat is niet ver bezijden de waarheid, want hij is eigenlijk aannemer van beroep. Muziek is een hobby. Maar wel een heel serieuze, want hij heeft zelfs een bluesgitaarinstructievideo gemaakt in de befaamde Hal Leonard-serie.
Je zou verwachten dat Cummings in de eerste plaats een guitarslinger is. Hij kán het wel, zoals hij verschillende keren laat horen – luister maar eens naar Call Me Crazy -, maar het gaat toch vooral om het geheel. “Hold On” is van oorsprong een soulklassieker van Sam & Dave, die hier een New Orleans-vibe meekrijgt met schetterende blazers en achtergrondzangeressen. Die blijven ook verder op het album terugkomen. Covers ook trouwens, zoals Van Morrison’s Crazy Love, Freddie King’s Me And My Guitar en de bluesklassieker Red Rooster. Cummings’ zang is zeker ook niet onbelangrijk. In een track als My Babe hoor je eigenlijk de klassieke blueszanger aan het werk. In tracks als Do What Mama Says en Crazy Love laat hij echter horen ook over een veel soulvoller geluid te beschikken en in Call Me Crazy zitten een paar lekker krachtige uithalen. Daarnaast is er regelmatig een prominente rol voor toetsen en blazers en vooral de hiervoor genoemde achtergrondzangeressen. Ook als songs hier en daar wat al te voorspelbaar zijn blijft er toch een goed gevoel hangen door de uitstekende uitvoeringen en het warme geluid.
Believe is een verzameling songs die zich niet op de pure bluesknakkers richt, maar meer op de crossover-doelgroep: een beetje pop, een beetje soul en een boel blues. Zoals bijvoorbeeld Kenny Wayne Shepherd laat horen is daar niks mis mee, zolang je het met overtuiging doet. Cummings doet dat en laat daarbij horen een all-round muzikant te zijn. Ik geloof er wel in.

Albert Cummings website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00