Amorphis – Queen Of Time (Live At Tavastia 2021)

Amorphis weigerde in 2020 om bij de pakken neer te zitten en stelde de complete podiumuitrusting op in Tavastia alwaar ze het positief ontvangen album Queen Of Time live en integraal speelde. Voor de gelegenheid werd dit ‘concert’ opgenomen vanuit diverse hoeken en dat resulteert nu in het album/Blu-Ray Queen Of Time (Live At Tavastia 2021). Het blijft natuurlijk altijd gek om een complete liveregistratie neer te zetten zonder publiek. Gitarist Esa Holopainen erkent het maar kan het ook goed relativeren. Veel video’s zijn hier in Tavastia ook opgenomen en we mogen niet vergeten dat we in de beginperiode zeker ook concerten hebben gegeven voor bijna lege zalen.

Dat is nu wel even anders. Queen Of Time mag gezien worden als een prachtig stuk muziek. Bij Rockportaal schreven we er het volgend over:Met Queen Of Time weet Amorphis wederom een zeer indrukwekkend album af te leveren waarbij er voorzichtig en succesvol geëxperimenteerd is met het geluid. Het gehele album is volgens een vast patroon neergezet en verveelt eigenlijk nergens. Het artwork is net zo bijzonder als het album zelf. Het zit vernuftig in elkaar en iedere keer dat ik er weer naar kijk, zie ik nieuwe dingen in de afbeelding. “

De vraag is alleen of deze uitgave een meerwaarde cq aanvulling is op de discografie van de band. In 2021 bracht Amorphis al een live-album uit met de titel Live At Helsinki Ice Hall. Dit optreden was onderdeel van de tour ter promotie van het album Queen Of Time, maar de setlist bevatte ook muziek uit het rijke oeuvre van de band. De liefhebber kon met dit live-album zijn hart ophalen en het dubbelalbum is een prachtig document van wat Amorphis live te bieden heeft.

Het album Queen Of Time (Live in Tavastia 2021) is niet meer dan het live vertolken van het album, waarbij Anneke van Giersbergen gelukkig (niet op het podium) ook van de partij is. Alles wordt perfect neergezet en ergens, wanneer je goed luistert, hoor je wel dat het live is, maar ten aanzien van het auditieve gedeelte vind ik het niet een echte aanvulling van wat ik al bezit van de band.

Visueel gezien is het dan wel leuk om een registratie van een liveoptreden te hebben van de band. Verwacht geen verrassingen, geen confettikanons, geen beeldvullende schermen. Je krijgt waar Amorphis enorm in uitblinkt en dat is het maken en spelen van uitstekende muziek.  

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires