Armored Dawn – Viking Zombie

Brazilian viking metal. Toen ik het las, wou ik meteen toch even de datum checken. Of het toch geen 1 april-grap was. Maar nee, het bestaat en er zijn zelfs verschillende bands. Metal met vikings is al langer buiten de grenzen van Scandinavië getreden, maar de link met Brazilië zal toch nog wel enkele wenkbrauwen doen fronsen. Bij Braziliaanse vikingbands als Armored Dawn en Hagbard is dat nergens voor nodig.
Armored Dawn bracht vorig jaar het fijne album Viking Zombie uit. De distributie bleef evenwel beperkt tot Brazilië en de Verenigde Staten. Met een nieuwe deluxe-editie met drie extra tracks mikken ze nu ook op Europa. Dat is ook logisch. In 2017 ging deze Braziliaanse band mee als support op (een deel van) de Europese tournee van Fates Warning en in 2018 deden ze hetzelfde met Hammerfall , vermoedelijk met steun van hun label. Dat was toen het Duitse AFM. Vorig jaar deden ze een bescheidener tournee als headliner, vooral in Duitsland en een beetje in Italië.
Nu komen er wel meer metalbands uit Brazilië die denken dat ze vanwege het succes in hun thuisland in Europa meteen voet aan de grond kunnen krijgen. Als Sepultura het kan, dan zal dat wel niet zo moeilijk zijn. Dat leidde al tot bittere ontgoochelingen. Bij Armored Dawn kunnen we alvast meegeven dat er weinig is dat het succes van deze band in Europa in de weg staat.
Armored Dawn staat voor de powermetal-variant van de vikingmetal en staat dus ver af van bv. Amon Amarth of Bathory. De tracks barsten van de energie en staan stevig in hun schoenen. Eduardo zingt met veel kracht en overtuiging, maar met toch een niet te ontkennen Portugees accent in zijn Engels. Live maakt hij dat goed met tonnen charisma, maar in de studio is hij misschien wel de minst sterke schakel van de band. Met twee gitaristen in de band hoop je op flink wat gitaarduels, maar Tiago en de in Brazilië residerende Fin Timo hebben het meer voor het elkaar volgen en aanvullen.
Het album opent met een sterk duo: Ragnarok en Animal Uncaged. Een track-titel als Zombie Viking (omgekeerd dan de albumtitel) lijkt mij vooral ingegeven door de mogelijkheden die dat oplevert voor de video en minder door een oprechte interesse in de vikingcultuur, maar ach, daar liggen we ook niet echt van wakker. Deze track is een catchy single met veel power en energie en die je bovendien na één luisterbeurt kan meebrullen, of toch al zeker fonetisch. Daarna zitten we bij Fire In Flames, The Eyes Of The Wolves en Face To Face en dan zakt onze aandacht toch al wat. Met Drowning zitten ze bij Armored Dawn opnieuw op het juiste pad, misschien omdat ze eindelijk het tempo wat laten zakken. Wat na een paar tracks opvalt is dat de synths de look & feel van het vikingverhaal eerder in de weg staan dan vooruithelpen. Heads Are Rolling en Blood On Blood zijn opnieuw een beetje doorsnee.
Embrace The Silence zit muzikaal wel goed, maar zwicht bijna onder de cheesy dertien-in-een dozijn-lyrics. Op Rain On Fire, de laatste reguliere track van het album, haalt de band nog eens hard uit. Hier klopt alles en komt alles op het juiste moment. Zelfs de meezingbaarheid zit goed.
Van de extra tracks kunnen vooral de unplugged versie van Ragnarok en de liveversie van Animal Uncaged ons bekoren. Unplugged vallen de beperkingen van zanger Eduardo opnieuw op, van de liveversie onthouden we dat bij een concert van Armored Dawn de energie van het podium spat. Samengevat kunnen we stellen dat deze Braziliaanse vikings ons niet omverblazen, maar dat ze ons met dit album wel genoeg triggeren om ze te blijven volgen en ze eens live te willen zien.

 

Related posts

Goatizm – Solace In The Abyss

Rifflord – 39 Serpent Power

House By The Cemetary – The Mortuary Hauntings