Home » Arthur Brown – Dance

Arthur Brown – Dance

door Xander Pas
204 views 3 minuten leestijd

Na succes met The Crazy World of Arthur Brown en Kingdom Come, ging Arthur Brown verder als solo artiest. Dit resulteerde in 1975 in zijn eerste solo album Dance. Brown ruilde de progressieve rock enigszins in voor een radio vriendelijke funk / soul sound met psychedelische ondertoon.

Dat is althans wat het eerste nummer, We’ve Got to Get Out of This Place doet vermoeden. Wat Arthur ons al had laten horen met Kingdom Come wordt enigszins vervolgd met Helen With the Sun. Een goed opgebouw nummer, heerlijk psygedelisch met fijn vocaal werk van Brown. Deze review gaat echter niet zozeer over het album zelf, dit jaar bracht Esoteric Recordings samen met Cherry Red een nieuwe remaster van het album uit. Iets waar ik al verzamelaar lang op heb zitten wachten. Eerdere CD versies, waaronder de Japanse remaster uit 2006 voldeden niet aan mijn wensen en een origineel exemplaar uit 1975 (zowel een UK als US persing in de collectie) bleven mijn geprefereerde versies.

Zonde, want dit is een album wat ook in de CD collectie hoort. Dit is een vrij toegankelijk album van Arthur Brown. Geen lastig experimenteel gedoe, enkel fijne nummers die gevarieerd genoeg zijn om een album mooi te vullen. Ieder nummer voegt iets toe en zit goed in elkaar, spreekt een ruime doelgroep aan en geeft de kwaliteiten van Brown mooi weer. Het is dan ook eeuwig zonde dat het zolang heeft geduurt een definitieve CD heruitgave te krijgen.

De remaster is goed, erg goed zelfs. Vergeleken met de Line Records CD uit Duitsland en de Japanse remaster uit 2006 de best klinkende versie op CD. Enkel de originele Gull Records persing op LP heeft mijn voorkeur. De vocalen springen er mooi uit zonder de instrumenten te overschaduwen, met uitzondering op de albumopener, waar de vocalen meer naar voren gemixt hadden mogen worden. Voor de rest niets te klagen. Ik hoor de detail die mijn Japanse uitgave mistte door overmatig gebruik van compressie.

De voorgaande Esoteric Recordings uitgaves van Arthur Brown waren allen, op een enkele release na, voorzien van bonus tracks. Ook met de heruitgave van Dance is hier aandacht aan besteed. Alternatieve versies van enkele nummers in de vorm van live opnames. Normaliter zou ik hier niet direct enthousiast van worden, ik hoor het liefst onuitgebrachte nummers die ik nog niet kon of alternatieve versies van nummers die enorm verschillen met hun demo opnames. De live opnames van Arthur Brown zijn zonder twijfel uitzondering op die regel.

Live opnames van Arthur Brown brengen altijd weer een berg energie met zich mee en een nieuwe interpretatie van de nummers die al jaren ken. De BBC Radio opnames die in de vorm van 6 bonus tracks op deze CD zijn verschenen kende ik nog niet. Eerlijk is eerlijk, qua geluid is de 2023 remaster van het album veel beter dan de radio opnames. Toch zijn ze van toegevoegde waarde en heb ik het idee dat ze hebben gedaan met de opnames die ze ter beschikking hebben. Het is in ieder geval een mooie toevoeging aan een van mijn favoriete albums en het optreden zelf is erg goed, hier en daar prefereer ik de live versies zelfs. Een essentiele aankoop voor de Arthur Brown liefhebber.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00