Atomic Vulture – Moving Through Silence

Ergens op de grens tussen spacerock en progressive stoner, dat is waar Atomic Vulture zijn nest gemaakt heeft. Het derde ei dat deze Belgische band in dat nest gelegd heeft, werd Moving Through Silence gedoopt, hoewel er van stilte maar weinig sprake is op dit instrumentale album.
Opener Eclipse en de eerste helft van Mashika Deathride doen mij wat denken aan het massieve, rollende en bulderende geluid uit de begindagen van Triggerfinger. Op de helft van Mashika Deathride nemen de psychedelica het over en verhuist de sound naar die van pakweg The Spacelords en dan nog eens naar die van Monster Magnet. Coaxium heeft een lekker ritme en dramt een eind weg om dan halfweg af te slaan naar lome psych-bluesakkoorden en in de finale het paard nog eens te laten galopperen. Ze houden je als luisteraar wel bij de les, die van Atomic Vulture.
Cosmic Dance danst ook alle kanten tegelijk op, stoner meets disco op een bepaald moment. Zelfs met een stukje piano erbij. Space Rat is dan weer de track met het hoogste gehalte metal erin. Een van de betere tracks van het album overigens. Wat je bij instrumentale space/stoner vaak hebt, is dat het snel op een opgenomen jamsessie gaat lijken. Al helemaal als de structuur van een track wat los aan elkaar hangt en de track een eeuwigheid duurt. Dat valt op dit album best mee. De meester tracks zijn heel compact en lopen niet nodeloos uit. Enkel Spinning The Titans en Cosmic Dream krijgen een rijkelijk aantal minuten aangemeten (respectievelijk 9 en 12), terwijl de structuur en opbouw wel duidelijk blijven en akkoord-patronen terugkeren.
Moving Through Silence is de soundtrack bij de nachtelijke landing van een gigantisch unidentified flying object in Death Valley, of aan het strand van Zeebrugge, dat zou ook nog kunnen. De vinylversie  is jammer genoeg reeds uitverkocht via Bandcamp, maar de CD is nog makkelijk te krijgen. Vinyl is voor de snelle beslissers wel nog te krijgen op de liveshows. Atomic Vulture speelt – als alles bij het aangekondigde blijft – in augustus op Alcatraz in Kortrijk (B).
https://atomicvulture.bandcamp.com/
 
 
 

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires