Home » Auᴆn – Farvegir Fyrndar

Auᴆn – Farvegir Fyrndar

door Maurice van der Zalm
109 views 2 minuten leestijd

Het is alweer enige tijd geleden dat de eerste single van Auᴆn bij Rockportaal in première ging. Op 10 november kan de ijselijke blackmetalfan het album Farvegir Fyrndar ( Ancient Rivetrbeds) in zijn geheel gaan beluisteren wanneer het door Season Of Mist over Europa wordt verspreid.
De band is afkomstig uit het zuidelijk gedeelte van Ijsland uit het dorp Hveragerði en opgericht in 2010. Met Farvegir Fyrndar is de band toe aan het tweede volledige album en vertegenwoordigd een tweede generatie blackmetal. De blackmetal op het album weerspiegelt de geografische en culturele indrukken van het vulkanische eiland.
Cultureel wordt de luisteraar door een sterk drumritme in Veröld Hulin uitgenodigd door de band om op reis te gaan. Daarnaast weerspiegelen de composities de grillige natuur van Ijsland. Enerzijds zijn daar de prachtige serene muziekfragmenten waarin de gitaar een belangrijke rol spelen. Anderzijds is daar het grillige, granieten bijna sinistere vulkaanlandschap dat zwaar wordt neergezet. De ritmesectie van bassist Hjalmar Gylfason en vooral drummer Sigurour Kjartan Pálsson gaat tekeer alsof een immense ijsklomp uitgehouwen wordt tot een machtig blackmetalmonument. Zeker in Haldreipi Hugans, Prisund is die tweedeling in sfeer sterk aanwezig. De zang van Hjalti Sveinsson baant zich als een gletsjer een weg door dit muzikale landschap.
En terwijl een meteorologisch onweer zich aankondigt in Prisund is daar dan de rust in Ljósaslᴂður. Had de band me al aardig op de blackmetalweg geholpen in de eerste helft van het album, vanaf Ljósaslᴂður krijgt het album een sterkere lading. Het ingehouden drumwerk en de sfeer creërende gitaarmelodie zet langzaam aan en zwelt aan. De gitaarmelodie blijft op de achtergrond terwijl het grote geheel groeit. Blóðrauð is een logisch vervolg op Ljósaslᴂður en langzaamaan begint het zaadje dat Auᴆn in de rotsondergrond heeft gestopt te ontkiemen en uit te groeien tot een prachtig stuk blackmetal dat tot het einde van het album inspireert en sterker wordt. .
Farvegir Fyrndar is daarmee een waar monument geworden waarin de kern van de Ijslandse blackmetal zich langzaam maar zeker ontplooit. Het is ook niet mogelijk om na één luisterbeurt te kunnen zeggen wat je van Farvegir Fyrndar vindt. Het geheel moet even rijpen, maar dan zijn er regelmatig momenten waarbij je zou willen dat je de tijd even stil kon zetten om te mogen genieten van deze sferische blackmetal
In de reclame van een reisorganisatie waar alles geregeld wordt om het noorderlicht te kunnen fotograferen, zou een bezoekje aan een optreden van Auᴆn dan ook zeker een aanvulling zijn.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00