Home » Auri – Auri

Auri – Auri

door Edwin Knip
281 views 2 minuten leestijd

Keltische folky rock en shoegaze dreampop vol dynamische soundscapes.
Deze zin komt letterlijk uit het begeleidend schrijven van dit album, en het vangt alle nummers in één klap. Met tussenpozen, wegens overvolle agenda’s, is er zeven jaar gewerkt aan dit debuutalbum van Nightwish leden Troy Donockley en Tuomas Holopainen. Derde lid van de band is de vrouw van Holopainen, Johanna Kurkela, een in Finland razend populaire zangeres/muzikant. Holopainen bespeelt de toetsen en doet achtergrond zang, Kurkela neemt de vocalen voor haar rekening, en bespeelt de viool. Alle overige instrumenten worden bespeeld door multi-instrumentalist Donockley.
Het resultaat is muzikaal epos van bijna een uur. Oorstrelende melodieën, gevoelige zangpartijen en sterke composities. De stem van Kurkela is een genot om naar te luisteren. Zwoel en toch sterk aanwezig. Het album opent met The Space Between, een nummer met een soepel lopend ritme, koortjes en veel toetsenwerk. Deze opzet komt bij meerdere nummers terug. Halverwege het nummer wordt de zang naar voren getrokken, de muzikale omlijsting wordt meer de omlijsting.
I Hope Your World Is Kind is een mengeling van Keltische folk en klassiek. Violen en een meerstemmig koor leiden het nummer in. Het is een hele andere stijl dan het voorgaande nummer. In de verte zou je het kunnen vergelijken met een willekeurig rustig nummer van Kate Bush. Het nummer wordt gedragen door piano en vioolspel. Ook Desert Flower is zo’n intiem, mooi nummer met wederom piano en viool begeleiding bij de vocalen van Kurkela.
Aphrodite Rising heeft een lekker pakkend ritme met ook hier weer wat folk invloeden. Het album sluit af met Them Thar Chanterelles, een echt traditioneel aandoend folknummer. En zo is het album een mooie, bonte mengeling van verschillende stijlen geworden. Het is een ijzersterk album dat menigeen aan zal moeten spreken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00