Wat gebeurt er als je Nederlandse hits door Google translate haalt en dan zonder aanpassingen de uitkomst gaat gebruiken?
Het Amsterdamse duo Bert en Vief kwamen op dit wonderlijke idee tijdens een vakantie. Beide spelen geen instrument dus wordt er hulp ingeschakeld. Bert van der Elst (ex-Indian Askin, The Avonden, Go Fishing) geeft muzikale ondersteuning en produceert het album. Daarnaast levert JB Meijers een deel van de gitaarpartijen en tekent hij voor de mix. Het resultaat is een bizarre mix van onwerkelijke versies. Een aantal nummers zijn amper terug te leiden tot het origineel, andere blijven daar redelijk bij in de buurt. De muzikale begeleiding bestaat hoofdzakelijk uit sample’s van bestaande tracks.
De eerste single is de Nederlandstalige vertaling van Ce Soir, de hit van Golden Earring uit 1975. Het nummer staat onder de titel Vanavond op het album. Vief is een niet onverdienstelijke zangeres en het duo heeft Barry Hay (Golden Earring) weten te strikken voor een bijdrage en voor een cameo in de bijbehorende videoclip. Het nummer blijft sterk overeind nadat Bert en Vief het onderhanden hebben genomen. Hetzelfde geldt voor Eagle Owl Hooking Hard dat de Engelstalige versie van de hit van Normaal is. Deze versie blijft wel heel dicht bij het origineel qua melodie. Voor de Nederlandse versie van Gruppo Sportivo’s Tokio weet de band zich gesteund door Hans Vandenburg. Het duo heeft hem zelfs zo ver gekregen dat hij aangeeft dat hij nog nooit zo’n goede versie heeft gehoord van dit nummer.
Alles met een dikke vette knipoog, hoes, teksten, alles. Erg goed bedacht en prima uitgevoerd. Zwart Wit van de Frank Boeijen Groep wordt stevig onderhanden genomen in Black White en de hit You’re The Greatest Lover van Luv is vrijwel onherkenbaar. Daar staat dan wel weer een hele grappige, en herkenbare, versie van Tuintje In Mijn Hart tegenover. De hit van Jan Smit is met de titel Garden In My Heart zelfs nog een behoorlijk aanstekelijk nummer. De dames van Lois Lane leveren een bijdrage aan Amsterverdomd. Zelfs Vlam In De Pijp van Henk Wijngaard ontkomt niet aan de verbouwingsdrang van Bert en Vief. Flame In The Pipe is een soort mengeling van gothic rock, glamrock en industrial.
Als je niet in bent voor een geintje, laat dit album dan vooral liggen. Ben je nieuwsgierig of altijd op zoek naar een aparte, niet alledaagse cover van een hit? Dan is dit het album dat je aan moet schaffen. Drie kwartier lang worden er twaalf hits gekneed en verbouwd. Uitermate onderhoudend, met een grote grijns.
De videoclip van Vanavond:
Bert & Vief – Bert & Vief's Google Translate Hits
530
vorig bericht