Best Kept Secret Festival: Zondag (Hilvarenbeek) 19/06/2016

Alle alternatieve muziekliefhebbers van Nederland (en ver daarbuiten) zijn het weekend van 17, 18 en 19 juni weer neergestreken op een van de mooiste festivals van Nederland. Het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek op het terrein van Safaripark de Beekse Bergen is dé locatie voor hét hipsterfestival van Nederland. Met headliners als Beck en Editors beloofde het een spektakel te worden. Met een recorddrukte van 25.000 mensen was het extra gezellig op het festival. Rockportaal was erbij en deed verslag.
VANT
De mainstage wordt op de zondag geopend door de jonge broekies van VANT. Garage punkrock op de vroege middag, eigenlijk kun je een laatste festivaldag niet beter beginnen. Dat niet alleen, het lijkt er ook nog op dat deze zondag droog zal zijn en dat de zon gaat schijnen. Het ultieme recept voor een geslaagde dag. Voor de mensen die net uit de tent rollen is het lekker worden. De heren vliegen over het podium en geven een energie die we nog niet veel hadden gezien dit weekend. De rauwe songs komen goed tot hun recht en frontman Mattie Vant gebruikt de songs om een politieke boodschap over te brengen. Het is fijn dat dit lukt zonder heel patetisch te gaan klinken. De show zit goed in elkaar en de heren bereiken het gehele veld. Gewoon een hele fijne show.
Unkown Mortal Orchestra
Van de mainstage moet je snel, heel snel door naar TWO. Daar staat Unkown Mortal Orchestra. De band rondom Ruban Nielson is altijd een opvallende act om naar te kijken. Vaak een beetje schuchter en nerveus, maar dat maakt het misschien ook wel zo fijn. Nu lijkt dat anders Nielson zoekt het publiek en durft echt te performen. Het geheel is mede door de nieuwe toetsenist ongelofelijk fijn om naar te luisteren en de gitaarsounds zijn wazig, maar niet te. Het enige jammere is dat de zanger de hoge noten af en toe net mist, maar ach, een kleine smet op een verder prima show.
Dazzled Sticks
Het is de opvallende samenwerking tussen rapper Sticks en Dazzled Kid. Dazzled Sticks noemen ze zich en ze maakten misschien wel een van de meest opvallende platen van 2016. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de THREE afgeladen voor staat voor dit duo. Het is hip-hop, pop, rock en electro door elkaar. Eigenlijk is er geen pijl op te trekken wat de mannen nu precies voor muziek maken, maar dat het werkt blijkt maar weer. De raps van Sticks en de muzikale omlijsting van Dazzled Kid staan als een huis en het publiek in Hilvarenbeek smult ervan. Een van de meest dampende en hete shows van het hele weekend.
Band Of Horses
Misschien wel het opvallendste moment van de zondag is als Band Of Horses podium ONE oploopt. Een groot, geknutseld paard komt over de hoofden richting het podium naar de band toe. Gelukkig is dat niet het enige memorabele aan de show. De band staat werkelijkwaar als een huis en ieder liedje lijkt raak. Ook de nieuwe liedjes die de band laat horen doen het erg goed bij het publiek. Het geheel is strak en de zang van zanger Ben Bridwell zijn loepzuiver. Met name de afsluiter ‘Funeral’ hakt er in bij het publiek en je ziet bij sommigen zichtbare tranen over de wangen biggelen. Nee, het is geen super mainstage act, maar het werkt wel, geholpen door het heerlijke weer.
Asgeir
Langzaam maar zeker lijkt hij heel Europa te gaan inpakken. De Ijslandse man is een van de meest populaire artiesten in zijn thuisland. Ook de single ‘King & Cross’ heeft geen windeieren gelegd voor Asgeir in de rest van Europa. Vol verwachting klopt ons hart dus als we de tent instappen. Helaas, de 23-jarige zanger stelt toch iet wat teleur. De liedjes zitten perfect in elkaar, het wordt goed gespeeld en de zang is fijn om naar te luisteren, maar man man man wat is het toch saai. Asgeir staat letterlijk als een zoutzak op het podium en zoekt nergens echt contact met het publiek. Misschien dat het publiek in Ijsland hier heel gelukkig van wordt, maar in Nederland worden we dat duidelijk niet. De liedjes zitten, zoals gezegd, heel goed in elkaar, maar wil hij onze harten stelen, dan zal er echt iets moeten gaan gebeuren. Jammer!
Two Door Cinema Club
Ze zijn er weer, de mannen van Two Door Cinema Club. Twee jaar geleden waren ze ook al te gast in Hilvarenbeek en toen al wisten ze hoe ze een feestje moesten bouwen. In 2016 zijn ze terug, met nieuw materiaal en een kleine verandering in de bezetting van de band. De drie heren uit Ierland werden al bijgestaan door een drummer, maar vanaf heden is de band ook uitgebreid met een gitarist/toetsenist. Het komt niet alleen de sound ten goede, maar ook de spontaniteit van frontman Alex Trimble. Het hele uur is een feest der herkenning en letterlijk ieder nummer wordt meegezongen door het publiek. Oké, op een paar nummers na dan, maar die kwamen van het nog te verschijnen derde album van de mannen. Nee Two Door Cinema Club bouwt een feestje met op de achtergrond een langzaam ondergaande zon. Misschien voelden we hier het echte Best Kept Secret gevoel voorbij komen.

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024