Home » BEUK – Dynamiet

BEUK – Dynamiet

door Filip van der Linden
307 views 2 minuten leestijd

De Belgische Nederlandstalige hardrockband BEUK heeft twee jaar na het album Strak Plan de EP Dynamiet klaar. Nederlands is in Nederland niet zo gebruikelijk voor hardrock en metal. Als je bands zou moeten opsommen, kom je niet veel verder dan Heidevolk en Vandale en in de punk heb je nog de Heideroosjes. In België is er behalve BEUK nog Fleddy Melculy en Amörtisseur. Voor BEUK is het Nederlands – net als bij Heidevolk en Heideroosjes- geen hinderpaal om al eens over de grenzen te gaan spelen. Het Vlaamse trio staat geregeld in de UK op een podium. Met de nieuwe EP zal dat nog een stuk vlotter kunnen.
Het vele touren en spelen heeft wat opgeleverd voor BEUK. Op Strak Plan klonken ze nog wat gereserveerd en braaf, maar op Dynamiet is alles een heel stuk dynamischer. Ook als songschrijvers is de band zowel inhoudelijk als muzikaal sterk gegroeid. Het klinkt allemaal wat vlotter en catchy, wat misschien te maken heeft met het inschakelen van producer Ace Zec (King Hiss, Diablo Blvd, Spoil Engine). Er wordt nog altijd stevig, snel en hard gerockt. Motörhead klinkt hier wat minder zwaar door dan op Strak Plan, terwijl er meer echo’s van De Kreuners te horen zijn. Anders dan bij Fleddy Melculy zit de humor hier wat verstopt in sarcasme.
Opener en derde single Dynamiet is een ode aan de periode van de jaren ‘70, toen de rockscene tijdloze parels afleverde, en het vinyl.  Voorts krijgen we met Hel van de Planeet nog een track over de Eerste Wereldoorlog. Het dreigende ritme van deze track zorgde ervoor dat Britse radiostations BEUK al eens vergelijken met Rammstein.
Turbotine is opgedragen aan BEUK’s persoonlijke muze, een Venitiaans blonde schone met een vurig karakter. Dit is stevige punkrock met hier toch een dosis Motörhead. Alles Wat Je Wil beschrijft hoe de Vlaamse wielrrenner Jelle Wallays vijf jaar geleden de klassieker Parijs-Tours won. Op Strak Plan was de titeltrack ook reeds opgedragen aan Fransman Jacky Durand (winnaar van de Ronde van Vlaanderen), terwijl een ander nummer opgedragen was aan de vrouwelijke bokskampioene Delfine Persoon. Benieuwd welke sportmannen en -vrouwen op volgend studiowerk van deze band te bewonderen zullen zijn.
De liefde voor de Londense muziekscene kreeg vorm in het grappige  Geniale Gypsy. Deze leuke track vertelt hoe in die legendarische clubs nog steeds de geesten van Jimi Hendrix, Amy Winehouse en Bon Scott rondwaren. Afsluiter Tijdbom is een protestsong tegen de toenemende chaos en geweld in de wereld.
Dynamiet is een prima EP die alle vooroordelen over hardrock en metal in je moerstaal weerlegt.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00