Home » Born To Burn – Welcome To Reality

Born To Burn – Welcome To Reality

door Maurice van der Zalm
80 views 3 minuten leestijd

cover-born-to-burn-welcome-to-realityBorn To Burn is een metal hardcore uit Frankrijk dat sinds 2013 actief bezig is. Met Welcome To Reality lanceren ze een album dat een uiterst geslaagd debuut is. De elf composities staan reeds stevig overeind als een muur. Wel een muur die nog wat klein onderhoud vraagt. Aan de basis van het geluid ligt waarschijnlijk de wens om flink groovende ritmes te combineren met een krachtig geluid en daar is de band aardig in geslaagd. Deze basis krijgt veelal vorm door een duidelijk gitaarriff die ondersteund wordt door explosief, strak en imponerend drumwerk.
Het album start goed met een inspirerend en prikkelend begin dat voor het gemak Welcome is genoemd en gevolgd wordt door het nummer Who You Are. Een lekker nummer met aanstekelijke riff en melodie en een beetje een thrashykarakter. In Hammer en Seven daalt het tempo licht en het slepende karakter heeft wat weg van het geluid van een band als Pantera. Hoewel zanger Ted een dijk van een strot heeft, waar genoeg power uitkomt, verslikt hij zich in Hammer een paar keer waardoor de aandacht in het middenstuk even wordt afgeleid van de muziek. In Seven is dit niet het geval en geeft Born To Burn een compositie waarin een voortploegende riff zich onophoudelijk boort als een diamantboor door de stevige metalmuur die Born To Burn neerzet.
Drummer Nosh en bassist Jo zijn beiden zeer belangrijk voor de uitstekende strakke ritmesectie. In Finish Him en Warm Up wordt zijn geluid lekker naar voren gezet en vooral in Warm Up is juist zijn bijdrage in dit hiphopachtige metalnummer verrassend. In The Shield ligt het zwaartepunt voor de ritmesectie weer in het strakke intro waarin bas, gitaar en drum de boel dragen.
Waar Born To Burn niet altijd even goed in slaagt, is de opbouw van de afzonderlijke composities. Het spelen met ritmes, met tempo en stijlen zorgt er soms voor dat een compositie wat rommelig overkomt (Pigs) of zich lijkt te ontwikkelen naar een medley (Dark Walk). Het mag de pret niet helemaal dukken.
In principe is Welcome To Reality een fraai product van Born To Burn. Het is alleen jammer dat een aantal  nummers niet altijd heel consistent is, waardoor het een allegaartje van stijlen wordt en de flow uit het nummer gehaald wordt, terwijl de afzonderlijke muziekstukken sterk zijn en uitgebouwd zouden kunnen worden tot een volledig nieuwe compositie. Dat neemt niet weg dat de helft van de composities goed opgebouwd is en het gehele album een krachtige, energieke en gretige band laat horen die zichzelf verder kan ontwikkelen.
Wel leuk dat het nummer Seven als vierde nummer op het album geplaatst is en Warm Up richting het einde. Maar dat even terzijde.
https://www.youtube.com/watch?v=kd2SlhW6cVg

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00