Home » Burning – Scourge Of Humanity

Burning – Scourge Of Humanity

door Edwin Knip
464 views 3 minuten leestijd

Het nieuwste album van deze Groninger oldschool heavy metal album is eindelijk verkrijgbaar.
De planning was anders, maar ook zanger Hugo Koch heeft nu ondervonden dat de wereldwijde vraag naar vinyl deadlines doet opschuiven. Het album zou in eerste instantie al in oktober 2021 uitkomen, en steeds kwam er een maand bij. Maar nu is het dan eindelijk zover en kan de zwarte of groene vinyl schijf op de draaitafel. Op dit album speelt de band in een gewijzigde samenstelling ten opzichte van het vorige album The P.I.D.Files. De band bestaat uit zanger Hugo Koch, gitaristen Renee Knegt en Harm ten Hoove, bassist Daan v.d. Craats en drummer Mas Prevoo.
Tekstueel is er wel een rode lijn in het album te ontdekken. Het toekomstbeeld van componisten Hugo Koch en zijn echtgenote Ellen zijn niet positief. De mensheid komt veel uitdagingen en gevaren tegen, het is een kuddedier geworden zonder eigen inbreng. Bij het beluisteren van het album komen er als eerste kerkorgelklanken uit de speaker, het is de intro van het door John Jansen geschreven Black Pope. Het is meteen een lekker in het gehoor liggend nummer met een opzwepend ritme. Het wordt gevolgd door Keep Me Safe, een nummer dat langs dendert als een zwaar beladen vrachttrein, drummer Prevoo houdt het tempo er goed in.
Leatherface begint met loodzware riffs en er komt meteen een vergelijking op met oud Black Sabbath materiaal, uit de beginjaren met Ozzy. En dat is dan weer niet zo onlogisch als je leest dat dit één van de bands is geweest waar de band door beïnvloedt is. Het is een minder snel nummer en juist door de traagheid komt het nummer dreigender over, en daar past de tekst dan ook weer goed bij. Het nummer wordt afgesloten met een lange en indrukwekkende gitaarpartij. Een sterke uitvoering!
Het nummer Bodyfarm heeft de band een oude bekende weten te strikken. Mede-oprichter van Iron Maiden Dennis Stratton heeft zijn medewerking toegezegd en een geweldige gitaarsolo afgeleverd.  De achtergrondzang op Follow The Crowd is van Rita Bakker, een nummer dat langzaam in heftigheid toeneemt. You Are Invited is een nummer dat heftig van start gaat maar halverwege vertraagt. Hierdoor komt de nadruk op de tekst te liggen in het rustige stuk, goed bedacht dus. Hierna geeft de band nog één keer gas en voor je het weet ben je een kleine veertig minuten verder en is het album afgelopen.
Met deze acht nummers heeft Burning echt een ijzersterk album neergezet, zowel tekstueel als instrumentaal. De band staat als een huis en de vraag komt op of de hulp van Stratton wel nodig was. Het antwoord is volmondig ja, want als je een jeugdheld kunt strikken voor je eigen album moet je dat altijd doen, al was het maar voor de ervaring. Liefhebbers van oldschool heavy metal moeten dit album aanschaffen, geen discussie!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00