Home » Cardinals Folly – Live By The Sword

Cardinals Folly – Live By The Sword

door Cor Schilstra
351 views 2 minuten leestijd

De hoes voorspelt al geen blije deuntjes, en zo blijkt na beluistering ook duidelijk. Een zwaar en dreinend intro voert de luisteraar naar het up-tempo Ride Or Die 666. Dit is heavy, doomy en heeft een duidelijk occult tintje (ze schijnen hiervoor ook The Coven geheten hebben).

De ritmesectie laat direct horen dat ze het geheel creatief maar strak willen neerzetten en de gitaarriffs zijn ook vaak behoorlijk pakkend. De band combineert op een leuke manier de traditionele doom en heavy metal. Tijdens de eerste vluchtige doorzap-sessie was de duidelijk ondermaatse zang me niet direct opgevallen. Wel enkele heel leuk gevonden details in de arrangementen waren direct naar voren gekomen; hoe na de solo in Luciferian bijvoorbeeld die riff inkomt, dat is toch echt lekker. Het zijn met name de ritmesectie en gitaarriffs die vaak een erg positieve indruk en oprechte waardering kunnen opwekken. Qua soleren, wat niet heel veel gedaan wordt, valt het eerlijk gezegd  een beetje tegen; dit lijkt soms op een “moetje” en dan kan een snaar wel eens net niet ver genoeg opgedrukt worden.

Het “spelen” met lompe doom riffs afgewisseld met uptempo metal-galopperend, gaat ze echter best goed af, net als enkele erg interessante arrangementen en het bedenken van melodielijnen die verrassend zijn. Waar je bijvoorbeeld logischerwijs naar boven zou gaan in een lijn, kan in dit geval een melodie soms heel verrassend naar beneden buigen. Alleen jammer dat de zang hierin dan zijn rol niet helemaal kan inpassen. De toch echt kundige en creatieve onderdelen in de muziek van Cardinals Folly laten de jaren ervaring, talent en mogelijkheden duidelijk zien, maar als totaalplaatje kan het me (nog?) niet helemaal overtuigen. Dit komt voornamelijk door de zang die mij – en dat kan een kwestie van smaak zijn natuurlijk – niet over de streep kan trekken. Live By The Sword is een album van muzikanten die zeker capaciteiten en mogelijkheden hebben, maar waarschijnlijk is dit net als een zeer vakkundig gemaakte curry, die opgediend wordt met bloemkoolrijst. En laat ik nu geen bloemkoolrijst lusten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00