Home » Charlotte Wessels – Tales From Six feet Under

Charlotte Wessels – Tales From Six feet Under

door Wendy Steenmans
509 views 5 minuten leestijd

Het blijft bewonderingswaardig dat artiesten en bands iets creatiefs uit hun handen krijgen in deze waar we de naam niet van gaan noemen pandemie. Of misschien is dit juist de uitgesproken tijd om echt goed te kunnen focussen op het schrijven van nieuw materiaal. Toeren is niet mogelijk, wat moet je dan als artiest? Charlotte Wessels heeft deze kans gegrepen om zich uit te leven in haar Six Feet Under thuis studio. Charlotte maakte tijdens deze pandemie iedere maand een nieuwe track die zij dan met haar Patreons deelde. De best of tracks worden nu gereleased op 17 september via Napalm records. Deze keer niet op cd maar ouderwets, of is het nieuwerwets tegenwoordig, op verschillende formaten vinyl. Dus schrijf de release datum in je agenda en scoor Tales From Six feet Under. 
Het album steekt van wal met Superhuman. De boodschap in deze is duidelijk. Het is een reminder voor onszelf:  “Say it until you feel it – I’ve got Superhuman skin, and this madness can’t come in.” Zeker in deze pandemie is dit wat we wat vaker in onze oren mogen knopen. Een gave videoclip verscheen een poosje geleden op Youtube.

Het enige Nederlands talige nummer is Afkicken. Een nummer wat geïnspireerd is op de Murder ballads van Nick Cave. Een track die het over een heel andere boeg gooit dan zijn voorganger. Hier horen we een groovy rocktrack met ballen. Genieten! Gaaf hoe de Nederlands taal hier ook perfect werkt. Masterpiece pakt het weer wat rustiger aan en heeft een meer pop feel. Deze kan je met gemak zo op de reguliere radiozenders knallen. Deze track gaat over het afsluiten van de eetstoornis die Charlotte al op jonge leeftijd ontwikkelde. Het is goed voelbaar dat zij deze track heeft gebruikt om alles er uit te gooien. Ondanks dat het thema zwaarbeladen is heeft de track juist een luchtige feel. Victor is geïnspireerd op het gedicht Demain, dès l’aube van Victor Hugo. Ook hier met vlagen wat meer up tempo groovy stukken met wat meer ingetogen werk. Giet daar een sausje over van vintage en je hebt een meer dan prima track. De videoclip had Wessels al gelijk duidelijk in haar hoofd. Het moest een reünie worden in de hemel. Gaaf hoe een stuk van het gedicht in het Frans verweven zit in het nummer.

We gaan verder met New Mythology. Een track die ons haast mee neemt op reis door een magisch sprookjesbos. Het is gaaf om te ontdekken hoeveel lagen er in deze track zitten. Elke luistersessie ontdek je weer iets nieuws. Heerlijk! Source Of The Flame is net als een kabbelend beekje wat gaande weg toch ontspruit in een grote rivier met al zijn woestenij. Cry Little Sister is een track waar ik mij over verbaas hoeveel er nog overeind is gebleven van het origineel. Vaak zie je dat artiesten een cover maken en je achter je oren moet krabben omdat je het origineel in de verste verte niet meer erkend. Gothic ten top met toch een luchtige sausje er overheen! Dan is het tijd voor de colab met Alissa White-Gluz, Lizzie. De dames hebben samen aan deze track gewerkt en het is gaaf te horen hoe beide stemmen zo goed bij elkaar passen. Ik moet met regelmatig dan ook goed luisteren om het onderscheid te maken tussen de stemmen. Normaal is dat niet zo moeilijk want als Alissa haar brulboei open trekt is dat gelijk duidelijk welke delen zij voor haar rekening neemt. Deze keer geen grof geweld of diepe grunts maar een prachtige ballad. Job well done! We gaan verder met FSU. Een track die rustige van start gaat. Maar al snel ronken de gitaren al door de speakers. Ik stamp en beuk met mijn voeten mee. Een track die weer zoveel lagen bevat op zang gebied. Heerlijk! Smaakt naar meer. Helaas is het alweer tijd voor de laatste track Soft Revolution. Ook deze gaat rustig van start. Ook komen hier de nodige explosies voorbij. Gaaf om de afwisseling te hebben van rustige wat zweverige stukken te variëren met explosieve en bombastische stukken in de refreinen. Een prima afsluiter van een meer dan prima album!
Het album om kort te gaan:
Het is gaaf te horen dat Charlotte alle instrumenten en vocalen voor haar rekening heeft genomen. Het is een best of album. Daardoor vind je allerlei verschillende stijlen op het album variërend van melancholische pop, alt, rock en uiteraard ook haar voorliefde voor gothic is terug te vinden. Misschien kan dat verwarrend werken als je een concept album zou verwachten. Ik was zelf ook een beetje sceptisch om aan de review te beginnen. Juist omdat ik niet wist wat ik moest gaan verwachten. Hoe vaker ik het album luister hoe meer ik het album in mijn hart sluit. Alle tracks zijn tot in de puntjes pico bello afgewerkt en zijn van hoogwaardige kwaliteit. De lyrics gaan diep en zijn goed doordacht. Elke track bevat zoveel lagen die elk weer wat gaafs te bieden. Het zijn stuk voor stuk tracks die wat te vertellen hebben. Elk op hun eigen manier met bijpassende sound en feel. Dit is een album wat bij mij nog vaker de revue zal gaan passeren.

Vinyl Tracklist:
Side A
1. Superhuman
2. Afkicken
3. Masterpiece
4. Victor
5. New Mythology
6. Source Of The Flame

Side B
7. Cry Little Sister
8. Lizzie – A Duet with Alissa White-Gluz
9. FSU (2020)
10. Soft Revolution

Tales from Six Feet Under zal beschikbaar zijn in onderstaande formats:
– 1 LP Gatefold Black
– 1 LP Gatefold orange/cream marbled
– 1 LP Gatefold “A Shade of White”
– 1 LP Gatefold viola/cream marbled (Patreon exclusive)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00