Circa Waves – Effenaar (Eindhoven) 29/10/2015

Eindhoven is gespannen vanavond. De haren worden goed gedaan, de make-up nog even bijgewerkt. Veel, heel veel (vooral jonge) meisjes staan zenuwachtig tegen het podium van de kleine zaal in de Effenaar aangedrukt. De indie-rockers van Circa Waves zijn in de stad vanavond en de Effenaar heeft er zin in.
Het valt direct op dat de zaal niet helemaal gevuld is. Mogelijk is dat de wijten aan het feit dat Circa Waves behoorlijk populair blijkt te zijn bij vooral jonge meisjes. Ruim de helft van de bezoekers is vanavond onder de 20 jaar. Een doordeweekse donderdagavond zal voor veel fans van de band uit Liverpool misschien toch een verkeerd moment zijn.
De avond wordt afgetrapt door het Luxemburgse Austinn. Het trio heeft zichtbaar zin om de Effenaar eens flink op de kop te zetten. De zanger heeft ongeveer dezelfde looks als Luke Pritchard van The Kooks, ongeveer hetzelfde stemgeluid als Luke Pritchard van The Kooks en ook de muziek klinkt een beetje als The Kooks. Een formule die nog prima blijkt te werken overigens. Eindhoven springt, danst en klapt gedurende de gehele set van de band. Catchy songs en een energieke podiumpresentatie.
Ietsje te laat treedt dan om 21:30 Circa Waves aan. Vier tengere, Britse jongens stappen het podium op en een oorverdovend gegil klinkt vanaf de eerste rijen. De band trapt af met de titeltrack van hun debuutplaat, Young Chasers. In rap tempo volgt de rest van de set erachter aan.
Wat direct opvalt is dat Circa Waves overal lijkt te zijn, behalve in de Effenaar. Het is weinig inspirerend en de jongens hebben er duidelijk weinig zin in. De verzoeken om mee te klappen worden dan ook maar matig gehonoreerd door het publiek. Hoewel de band goed speelt komt de act niet over. Zanger Kieran Shudall zingt overtuigend, maar mist dezelfde overtuiging om het publiek eens flink uit hun dak te laten gaan. De band lijkt vooral veel met zichzelf bezig en maar weinig met het publiek. Hitjes als Fossils en Get Away kunnen daar weinig aan veranderen en ook het grootste wapenfeit van de band, T-shirt Weather, valt een beetje dood. Er dansen nog wel wat meisjes mee op het podium, maar het geheel oogt wat ongemakkelijk daardoor.
Als je je ogen dichtdoet dan klinkt Circa Waves fantastisch, doe je ze weer open dan zie je een inspiratieloos optreden van vier schuchtere jongens uit Liverpool. De set is slechts 35 minuten lang en wordt een beetje afgeraffeld. Muziek een dikke 8, performance een 3. Een voldoende, maar het houdt niet over.

 

Related posts

Glenn Hughes – Boerderij (Zoetermeer) 15-5-2024

Walter Trout – 013 (Tilburg) 12/05/2024

Selkies Album Release + Boembast! – Metropool (Hengelo) 10/05/2024