Clan Of Xymox – Luxor (Arnhem) 22/11/2014

Ik ben een beetje de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik Clan Of Xymox live heb gezien. Ik schat dat ik Clan Of Xymox ongeveer acht keer gezien heb. Wil toch wel zeggen dat ik deze, van origine Nederlandse, Gothic, Darkwave act onder leiding van Ronny Moorings wat betreft liveoptredens hoog heb zitten. Met het dit jaar uitgebrachte Matters of Mind, Body and Soul hoop ik dan ook weer een mix van oud en nieuw werk van ze te horen en natuurlijk van een prima optreden te kunnen genieten.
Ditmaal echter zonder bassiste Moijca want Ronny betreedt met drie heren het podium. Met een goed gevulde Luxor wordt er na het intro Hektor meteen gestart met I Close My Eyes, het dromerige The Climate Changed en dansbare Loves On Diet, allemaal afkomstig van het album Matters of Mind, Body And Soul. De nummers hebben live net wat meer impact en power als op plaat. Het geluid is erg goed en het sobere maar sferische lichtspel draagt passend bij aan de atmosfeer. 
Hierna wordt er ouder en nieuwer werk afgewisseld. Of het nu In Love We TrustHail Mary of het gitaar gedreven Jasmin And Rose betreft: de nummers  klinken als een klok en worden gelikt uitgevoerd. Ik mis echter vandaag helaas de wisselwerking tussen band en publiek. Ronny sommeert het publiek nog naar voren te komen en geeft nog aan: “we bijten niet ”, maar ondanks deze poging komt het contact niet echt van de grond. Clan Of Xymox komt hierdoor ingetogen over en het publiek wil, op de die hard fans na, maar met tijden loskomen. En dat is jammer want er wordt verder prima gespeeld en een passende set van oud en nieuw werk opgevoerd. Gelukkig gaan bij Farewell de handjes nog even op elkaar en wordt het publiek toch nog wat actiever en enthousiast bij prima uitvoeringen van oude hits als Louise en A Day.
Na A Day verdwijnt Clan Of Xymox van het podium om nog twee keer terug te komen. Dit met onder andere Muscoviet Musquito en de geslaagde cover Venus (Shocking Blue). Natuurlijk mag het heerlijke nummer Back Door ook niet ontbreken. Met Obsession is het nog even genieten geblazen en zijn we iets meer dan anderhalf uur later bij het einde van het optreden belandt. Conclusie: een sferisch, ingetogen optreden waar net dat beetje chemie ontbrak.
Na het optreden van Clan Of Xymox is er ook nog een performance van het voor mij onbekende Life As Art 1927. Dit in de kleine zaal. Opgericht door Marc Bijl (gitaar/zang) wordt er samen met Almar David (bas), beide bekend van Götterdämmerung, aangevuld met drumcomputer, ongeveer drie kwartier de tijd genomen om hun EP The Order of the Black Opaque te presenteren. Ze presenteren live een mix van onder andere strakke rock en postpunk, al zijn er meer invloeden te bespeuren. Bij de toegift klimt Guido Van Nieuwpoort, jawel ook van Götterdämmerung, nog even op het podium om een nummertje te spelen. Dit is een prima uitvoering van Götterdämmerungs Echoes of Dispair. Leuk optreden van deze act. Ben dan ook benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor deze heren.  De visuele aspecten op de bühne en de zeefdrukken in de zaal zorgen voor een unieke ambiance in de kleine maar gezellige zaal van de Luxor.
Hierna kunnen de voeten van de vloer bij de dansavond Altoooh! in de grote zaal. Hier worden allerlei hits, van Madness tot Front 242, van de jaren ’80 en ’90 uit de speakers getoverd. In de kleine zaal wordt er ook nog gedraaid door dj’s en kunnen we in de traditie van de Nijmeegse/Amsterdamse dansavond Onderstroom nog een prima mix Batcave, Gothic, Wave en andere subgenres te horen krijgen.
Ondanks de kanttekening wat betreft het optreden van Clan of Xymox werd er door Luxor een prima en vooral gevarieerde avond geboden welke voor herhaling vatbaar is.
 
 
 
 
 
 
Tracklist Clan Of Xymox:
Hector
I Close My Eyes
She’s Falling In Love
Loves On Diet
In Love We Trust
Hail Mary
Emily
Louise
Jasmin And Rose
Farewell
A Day
Muscoviet Musquito
Venus
This World
Back Door
Obsession
 
 
 

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024