Home » Clan of Xymox – Matters of Mind, Body & Soul

Clan of Xymox – Matters of Mind, Body & Soul

door erik@rockportaal.nl
120 views 24 minuten leestijd


Wie het (dark)wave en gothic genre goed kent moet jaren onder een steen hebben gelegen als deze nog nooit van Clan of Xymox gehoord heeft. Clan of Xymox is namelijk al drie decennia actief en heeft in de jaren tachtig baanbrekend werk afgeleverd met onder andere albums als Medusa. Na een split eind jaren tachtig houdt mastermind Ronny Moorings sinds terugkeer eind jaren negentig al jaren de touwtjes strak in handen. Hoewel elk album typisch Clan of Xymox genoemd kan worden is er gedurende de jaren stilistisch het een en ander veranderd. Na het album Creatures (1999) is de muziek meer Electro en Industrial invloeden gaan bevatten. Dit is ook bij het nieuwste album  Matters of Mind, Body & Soul het geval. Hoewel dit album wel wat rustiger is dan haar voorgangsters.

Thematisch en tekstueel weet Ronny als geen ander thema’s als verloren liefde en verlangen  op een duistere en  melancholische wijze als typische Clan of Xymox nummers neer te zetten. Op dit album zijn het vooral keyboards/synths, elektronische drum en natuurlijk de breekbare stem van Ronny wat de klok slaat. Het album is wat meer ingetogen dan het voorgaande werk, zoals bijvoorbeeld The Darkest Hour.  Soms doet het me zelfs aan een minder commerciële variant van Depeche Mode denken. Wees echter gerust: Clan of Xymox blijft ook op dit album een eigen gezicht hebben.

Het eerste nummer Once In A Blue Moon is een rustig intro wat langzaam de spanning opbouwt naar het tweede nummer She Is Falling In Love. Met een heerlijke baslijn, ijle synths en de kenmerkende stem van Ronny weet dit nummer een ingetogen maar toch dansbare sfeer neer te zetten.  Hierna volgt The Climate Changed: een rustig duister nummer wat lekker weg doet dromen. Dit geldt ook voor  Hector wat samen met het laatste nummer Chinese Whispers weer een instrumentaal intermezzo is geworden zoals we dat van Clan of Xymox mogen verwachten.

I Close My Eyes is wederom een heerlijk, traag dansbaar droomnummer waarbij de gitaarklanken net dat beetje extra geven.  Met Your Own Way hebben ze wat mij betreft samen met She Is Falling In Love en Love’s On Diet weer een aantal dromerige, sferische doch dansbare nummers gemaakt. Bij het opzwepende Months Ago  en slepende Kiss and Tell wordt de gitaar weer teruggebracht.  Dit album bevat louter prima te verteren nummers waar de jaren ervaring en kwaliteit van af spat.

Clan of Xymox heeft met Matters of the Mind, Body & Soul weer een prima album afgeleverd.  Het is wat meer ingetogen dan het vorige werk en heeft even wat tijd nodig om bij de luisteraar te bezinken.  Als het eenmaal zover is dan laat dit album niet meer los en gaat dit dromerige, duistere en erg sferische album geen moment vervelen.  Kortom: een heerlijk sferisch album om in de ochtend weg te dromen of op sommige momenten weg te deinen op de wat meer dansbare tracks. Clan of Xymox is na meer dan tien albums nog steeds van constante waarde en mag van mij nog vele jaren doorgaan. Dit is voer voor mijn jaarlijstje!

 

Tracklist:

Once In A Blue Moon

 

She Is Falling In Love

 

The Climate Changed

 

Hector

 

I Close My Eyes

 

Hand In Glove

 

Your Own Way

 

Love’s On Diet

 

I’ll Let You Go

 

Months Ago

Kiss And Tell

 

Chinese Whispers

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00