Home » Classic Album: Riverside – Out Of Myself (2003 en 2004)

Classic Album: Riverside – Out Of Myself (2003 en 2004)

381 views 3 minuten leestijd

Je kent het wel. Dat album dat steeds weer in je playlist verschijnt. Een plaat die herinneringen oproept. Een klassieker die bekend of onbekend is voor het grote publiek. Rockportaal gaat de komende periode regelmatig een recensie van een classic album plaatsen. Deze keer het debuutalbum van de Poolse progressieve rockband Riverside.
Veel albums in de categorie ‘classic album’ vallen tevens onder de noemer ‘waar was je toen je dit album voor het eerst hoorde?’. Voor Out Of Myself gaat dat bij mij ook op. Ik weet het nog goed. Het was in de (inmiddels niet meer bestaande) platenzaak Disque in de Aarhof te Alphen aan den Rijn, waar ik regelmatig kwam. De uitbater, Jan Goené, was een groot liefhebber van symfo en progrock. Hij had ook een programma op de regionale radio waar hij veel muziek uit dit genre draaide. In zijn winkel liet hij me vaak wat nieuws horen.
Op een mooie zaterdagochtend ergens in 2003 toverde hij een cd tevoorschijn van Riverside. “Die komen uit Polen”, zei hij. “Let op mijn woorden, die gaan groot worden”, zei hij daar gelijk achteraan. Wat ik vervolgens hoorde tartte mijn grootste verbazing. Daarover verderop in dit relaas. Jan Goené had grote plannen. Als ontdekker van deze band zou hij dat album officieel gaan uitbrengen. Zover kwam dat niet, want het ging voor Jan te snel met Riverside.
Nadat de band zelf in 2003 enkele nummers met een demo-uitgave uitbracht, pikte het Poolse Mystic Production ze op. En brachten het volledige album uit. Dat werd een groot succes, waarna het album in 2004 wereldwijd opnieuw werd uitgebracht via het kleine Amerikaanse label The Laser’s Edge.
Riverside bestond bij de oprichting uit Mariusz Duda (zang, basgitaar), Piotr Grudzinski (gitaar), Piotr Kozieradzki (drums) en Jacek Melnicki (toetsen). De laatste was aanvankelijk de geluidstechnicus. Na Out Of Myself werd Jacek Melnicki door een muzikaal meningsverschil met de andere leden vervangen door Michal Łapaj. Op 21 februari 2016 trof Riverside groot leed met het plotselinge overlijden van Piotr Grudzinski. De gitarist met het karakteristieke en herkenbare slepende gitaarspel werd slechts 40 jaar. Nadat Riverside een jaar niets deed speelde men een tijdje met verschillende gitaristen In 2019 werd Maciej Meller de nieuwe vaste gitarist.

Out Of Myself is de eerste in de zogenaamde Reality Dream Trilogy. Later volgden de albums Second Life Syndrome en Rapid Eye Movement. De muziek op Out Of Myself bevindt zich globaal tussen Pink Floyd, Porcupine Tree, O.S.I. en Marillion. Het openingsnummer The Same River overdondert je gelijk al gedurende de volle 12 minuten speelduur. Het is met name Mariusz Duda die bepalend is met zijn dominerende basspel en zang. Vooral aan zijn stemgeluid met licht maar niet storend accent moet je wennen.
Met Reality Dream en Reality Dream II staan twee instrumentale nummers op de cd die goed laten horen waartoe de band in staat is. Deel III staat op Second Life Syndrome en deel IV als Lucid Dream IV op de bonus cd bij Rapid Eye Movement. Een andere hoogtepunt is het fantastisch opgebouwde en dreigend klinkende The Curtain Falls.
Out Of Myself is ondanks de relatief jonge leeftijd nu al een classic album. Mede omdat dit album maar ook de band Riverside een groot stempel heeft gedrukt op het genre progressieve rock in deze eeuw.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00