Home » Columbarium – Rivers Of Blood (single)

Columbarium – Rivers Of Blood (single)

door Wouter van Hal
330 views 2 minuten leestijd

Kortgeleden heeft de Belgische doomband Columbarium een eerste officiële single uitgebracht met de titel Rivers of Blood.
Deze single is zogezegd het eerste dat de heren uitbrengen nadat de bandnaam is veranderd. Wellicht dat de naam Loose License meer een belletje doet rinkelen. Voor mij persoonlijk blijft het nummer 4 Years of Death, waarin op een indrukwekkende wijze de ellende van de 2e wereldoorlog wordt bezongen, een klassieker. Het album met dezelfde titel dateert al weer uit 2015. Er is in 2018 nog een 3-track demo uitgebracht met hierop het epos The Coronation of the Lizard. En toen werd het een beetje stil.
Maar nu 4 jaar later is er dus een nieuwe naam, een contract bij het Dust and Bones label en een eerste single. Deze is opgenomen in samenwerking met Lander Cluyse (oa Amenra, Wiegedood, Aborted). Koen, Marc, Vincent en Pete zijn al sinds 2010 samen en dat zal nog wel even zo blijven. En dat er samen nieuwe doelen gesteld zijn is wel duidelijk. De single bestaat ook nog uit een bonustrack dat alleen op de cassettetape te beluisteren is.
Rivers of Blood is in zoverre al anders dan dat we gewend zijn van de heren, dat het slechts een kleine 6 minuten speeltijd heeft. Tot op heden waren de titeltracks ruim 10 minuten in speeltijd. Maar laten we de verschillende concepten niet blijven vergelijken. Er is niet voor niets gekozen voor een nieuwe weg. Het nummer begint traag en duister. Meteen hoor je dat het met de productie wel goed zit. Het klinkt fris en gelaagd. De bas ligt diep in de mix, precies waar het hoort. Ook is er aan de vocalen gesleuteld. Er zit voldoende variatie in en ik leg een muzikale link met het oudere werk van Candlemass. Dat is zeker de hoek waarin de muziek gezocht mag worden. Met aanvulling van de grunts die het geheel af maken. Ook de bonustrack Save our Children is van hetzelfde hout gesneden. Voor mijn gevoel had deze wel iets langer mogen duren dan een kleine 4 minuten maar het is wel af. Zeker geen albumvulling en ik vermoed dat het uiteindelijk wel op de eerste langspeler terecht zal komen. Wellicht ook als bonustrack. We gaan het vanzelf meemaken.
Ik ben in het gelukkige bezit van een cassettedeck dus kan op de analoge manier zoals het bedoeld is luisteren. Voor diegene die het om deze reden zouden laat schieten zit er een downloadcode bij. Dus dat is geen reden om de merchkraam voorbij te lopen. Gewoon aanschaffen.
 

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00