Home » ControlState – The Delta Pack

ControlState – The Delta Pack

door Maurice van der Zalm
129 views 2 minuten leestijd

cover ControlState The Delta PackHoewel Graspop het afgelopen jaar de donderdag had gereserveerd voor Belgische bands was Control State niet van de partij. Het is trouwens toch slecht gesteld met het aanbod van (American style) metalcore op de reguliere festivals in eigen land en de ons omringende landen. Toch weet ControlState met (de tweede cd) The Delta Pack een flinke bak Belgische herrie te produceren.
Het nummer The Secret is daar een goed voorbeeld van. Qua zang is er een aantrekkelijk samenspel tussen de melodieuze zang en de gromgeluiden van Bram. Hoewel de melodieuze zang niet heel erg krachtig uit de verf komt, ligt er genoeg energie in het nummer dat bij tijd en wijle op het gebied van de zang wat kenmerken toont van Rage Against The Machine. Dat de vijf heren wat meer invloeden kennen blijkt uit het intro van Waterfall, waarin het Metallicageluid er duimendik bovenop ligt. Naarmate het nummer vordert, is hier echter geen sprake meer van. Het tempo ligt wat lager, waardoor het gitaargeluid van Servaas Dejaegher en Nicolas Herregat mooi tot zijn recht komt. In Road To Reason blijft ControlState lekker bij het eigen geluid tot daar dan ineens een vertraging plaatsvindt en Bram een grunt neerzet die vanonder de aardkorst weg gepeuterd lijkt te zijn. Een hele fraaie ‘hook’ in het nummer.
Die veelzijdigheid kenmerkt zich wel op The Delta Pack en ten opzichte van de debuutcd Powerhouse in 2009 ligt de nadruk meer op melodie en inhoud en zijn de grenzen van de metalcore meer opgezocht. Dat komt goed tot uiting in de nummers The Bridge, Consider This en The Price. Maar wellicht nog meer in Tyrant waar Bram laat horen dat hij meer is dan een gruntende, schreeuwende brulboei. De zang hier is werkelijk heel mooi en staat in schril contrast met de muzikale basis. Dan is daar ook nog Lucky 13. Hoofdrolspelers zijn hierin echt Servaas en Nicholas die met hun vette, smerige, scheurende gitaargeluid de riffs maar zeker ook de accenten een flinke boost aan het nummer geven. Het geheel kan echter alleen schitteren door het drumwerk van Pieter Verholle en het baswerk van (nieuwste telg in de band) Lucas Aerbeydt.
België kan weer trots zijn op het metalgeweld dat ze exporteren dezer dagen. Met The Delta Pack neemt ControlState hier een ruim aandeel in. Hoewel de melodieuze zang in den beginne wat mager klinkt, herpakt de band zich naarmate de cd vordert en zorgen ze door de variëteit in de composities dat je gekluisterd aan de boxen blijft hangen. Opmerkelijk is tenslotte dat je tien nummers krijgt voorgeschoteld die in totaal bijna een uur duren. Metalcore XL zou je kunnen zeggen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00