Home » DarWin – DarWin 2: A Frozen War

DarWin – DarWin 2: A Frozen War

door Eric van den Bosch
254 views 2 minuten leestijd

DarWin - DarWin 2: A Frozen War coverDarWin is de artiestennaam van een songwriter en gitarist én de naam van zijn project. Twee jaar geleden bracht hij het conceptalbum Origin Of Species uit en de opvolger heet DarWin 2: A Frozen War.
Wederom een conceptalbum en wederom over het thema klimaatverandering. Vijf songs, net iets meer dan een half uur, en daarmee een stuk korter dan zijn voorganger, want dat was een een dubbelalbum. Niettemin is er een flinke lading gasten in dat half uur gepropt. Om te beginnen drummer, toetsenist en producer Simon Phillips (The Who, Toto, Derek Sherinian) en zanger/bassist Matt Bissonette (David Lee Roth, Joe Satriani) die op het hele album te horen zijn. Daarnaast zijn er onder andere bijdragen van Billy Sheehan en Guthrie Govan (Sons Of Apollo), Derek Sherinian en Greg Howe.
In opener Nightmare Of My Dreams is al te horen hoe afwisselend het gaat worden: lichte stukken worden afgewisseld met een Devin Townsend-achtig brulrefrein en er zijn naar het einde zelfs strijkers te horen. Future History, met duidelijk hoorbaar het baswerk van Sheehan, maakt fraai gebruik van gelaagde zang, waardoor het iets van King’s X meekrijgt. De manier waarop in The Eternal Life laagje op laagje wordt gestapeld zonder te verstikken doet me wel denken aan Sound Of Contact’s heerlijke Dimensionaut-album of bijvoorbeeld aan Spock’s Beard. Daarna volgen nog het titelnummer en het meest poppy nummer, Another Year, met ineens voor een deel zang van een nergens genoemde vrouw.
Het doet braaf allerlei dingen die je bij progconcept-albums verwacht, maar één ding nadrukkelijk niet: het loodzwaar en te overdadig maken. Uiteindelijk zijn het iedere keer toch vooral goede songs in gelikte arrangementen die opvallend licht blijven. Overgangen zijn logisch en nergens geforceerd, de productie is mooi open en arrangementen zijn effectief en catchy. Als je houdt van prog die niet bang is om de randen van de pop op te zoeken is dit een heerlijk album.
O, en wie DarWin écht is en wat hij misschien eerder gedaan heeft? Geen flauw idee. De man is er aardig in geslaagd dat geheim te houden. Zijn domein is gevestigd op IJsland. Zou dat een aanwijzing zijn? Het maakt niet uit, ik ben genoeg geïnteresseerd om dat eerste album eens op te gaan zoeken.

DarWin website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00