De Loodzware Jongens, fans van Nederlandse metal zoals wij

Ik ben een enorm liefhebber van podcasts en luister er tientallen per week. Ik zou bijna niet toekomen aan het luisteren naar nieuwe muziek. Eén van mijn favoriete podcasts is de Loodzware Jongens. Elke zaterdag te beluisteren op KINK Distortion en op alle populaire podcast platforms! Iedere week hebben Rutger van Noordenburg (Pestilence), Rick Bouwman (Martyr) en Ernst Acherman (KINK Distortion) een gast in de show. Dat varieert van bands, platenlabels, fotograven, schrijvers, BN’ers, zolang zij liefde hebben voor de Metal en de Nederlandse Metal in het bijzonder. In het verleden waren mensen te gast als Koen Romeijn (Heidevolk), George Oosthoek (Orphanage) Jan Chris de Koeijer (Gorefest) en Caroline Westerdorp (Charm & The Fury). Als fan van de podcast was het ontzettend leuk om zelf als gast uitgenodigd te worden.

Ik maakte met fotograaf Theo Visser op dinsdagavond de reis van Eindhoven naar dB’s in Utrecht. Deze roemruchte  oefenstudio, concertzaal & muziekcafé is natuurlijk de ideale locatie om te praten over metal. Met alle codes van geel tot oranje van afgelopen tijd besloten we op tijd te vertrekken. Gelukkig zat het mee, alleen maar code zwart voor zwart metaal! We zaten daarom op tijd aan de bar van dB’s om te genieten van een vers getapte Distorter, het speciaal voor hen, door Maximus, gebrouwen biertje.

Ernst, Rutger en Rick verwelkomen ons en we zoeken in plekje in de backstage van dB’s. We improviseren het één en ander om onze studio in te richten. Ernst heeft een mooie partij professionele podcast apparatuur bij zich. Naast een voor backstage zo kenmerkende kapotte oude fauteuil treffen we nog een aantal dubieuze bananen aan die de laatste artiest die hier was heeft laten liggen. Terwijl fotograaf Theo Visser foto’s maakt van ons beginnen we na een kleine soundcheck de podcast.

Wat de podcast zo kenmerkt, naast de aandacht voor Nederlandse metal, is de gezellige, komische sfeer. De drie podcasters zijn perfect op elkaar ingespeeld en zijn niet te beroerd elkaar een beetje op de hak te nemen. Het was leuk die dynamiek live mee te maken en daar een beetje aan bij te dragen.

Ik nam muziek mee van een drietal toffe Nederlandse bands waar ik van vind dat ze door een groter publiek mogen worden ontdekt. Gelukkig vielen ze in de smaak bij de heren! Daarnaast vertelde ik wat over een voorwerp wat ik meegenomen had. Het gaf me de kans om wat toelichting te geven over integriteit in de muziekjournalistiek. Verschillende moeilijke en ook geestige vragen kreeg ik voor de voeten geworpen. Dat leverde nog wat mooie anekdotes op en gaf me de kans te vertellen hoe ik door de metal scene van schuchtere kind opgroeide tot wie ik nu ben.

Na de officiële uitzending hebben we nog even fijn nagepraat. Het compliment van Rutger over mijn gedrevenheid deed me goed. Daar doen we het allemaal voor, en natuurlijk omdat ik en de podcasters de Nederlandse metal een warm hart toedragen. Dat doen jullie toch ook?  Een goede reden om de uitzending te gaan luisteren, a.s. zaterdag op KINK Distortion om 17:00 en daarna op Spotify. Ik heb de spoilers in dit artikel bewust voor me gehouden.

Foto’s: Theo Visser

Related posts

Waarom tickets kopen in de voorverkoop de scene steunt

De terugblik van Filip Van der Linden

2024: een nu metal jaar?