De Terugblik Van Edwin Knip

En dan is ineens het jaar 2016 voorbij, een jaar boordevol nieuwe en oude muziek. Voor mij een jaar met veel muzikale verrassingen, dat is het leuke bij Rockportaal, je weet nooit wat er in je mailbox terecht komt. Zo was daar ineens de band Luminize, vier Kroatische dames die met het debuut album All Or Nothing wist te overtuigen. En niet alleen op de plaat, maar ook live geven ze een geweldige show weer. Eén van de artiesten die hoog op het lijstje stond om eens live te mogen aanschouwen was Lissie, en eind februari mocht ik haar zien spelen in Paradiso Noord. Door omstandigheden ging onze ontmoeting en interview niet door, maar de show stond als een huis. Zij is een artiest die onterecht te weinig aandacht krijgt in Nederland, terwijl ze in bijvoorbeeld Engeland voor een overvolle tent op Hard Rock Calling heeft gespeeld.
Er was ook veel muziek van eigen bodem. Zo heb ik kennis gemaakt met muziek van @win, met zijn album Desire vol lekkere bluesrock. Er was hardrock uit Groningen, door de band Burning. Het debuutalbum Nightmares kreeg niet alleen op Rockportaal lovende recensies. En natuurlijk was daar het album van Barry Hay’s Flying V Formation met onder andere Pablo van der Poel (DeWolff) in de gelederen. Een lekkere swingende rockplaat, en ook live is het een belevenis. Ook uit Groningen komt de band Nemesea met het nieuwe album Uprise. Een album dat na vijf lange jaren stilte weer een teken van leven gaf aan deze band.
Tussen de aangeboden cds zat ook veel materiaal van oudgedienden in de muziek. Zo was er een nieuw album van Lita Ford boordevol nummers uit de begintijd van haar carriere, die om de één of andere reden nooit gebruikt zijn. Het album Time Capsule was weer lekker ouderwets. En wat te denken van het album Ultimate Collection van Black Sabbath? Twee cd’s zorgen voor een groot feest van herkenning, maar of het de ultieme collectie is? De rockers van Magnum kwamen met het album Sacred Blood ‘Divine’ Lies en Omen bracht Hammer Damage uit. De band Skiltron kwam met het album Legacy Of Blood en het nieuwe album van The Mission, Another Fall From Grace was ook een muzikale topper.
Tenslotte, er is echt teveel om op te noemen, waren daar onder andere nog albums van James McCartney, The Blackberry Train, een album van Derdian, Revolution Era en de Japanse band Ancient Myth bracht het album Aberration: “Pt”. Keuze genoeg dus, de muziek varieerde van hard rock naar pop, van gothic naar doom, geen tijd voor verveling dus.
En als allerlaatste natuurlijk ook eer en lof naar fotograaf Ina Nieboer, die bij de live concerten prachtige foto’s wist te schieten.
Related posts

Decision – Chaos in a Can

Headbanger’s Balls Fest vult affiche aan

Pantera op 28 januari 2025 naar AFAS live