Home » Decatur – Badder Than Brooklyn

Decatur – Badder Than Brooklyn

door Maurice van der Zalm
139 views 2 minuten leestijd

Gojira is hot! Na het verschijnen van Magma lijkt de band onafgebroken iedere tent en ieder podium af te breken met hun verwoestende sound. Joe Duplantier bleek toch nog ergens een gaatje in zijn agenda te hebben om het debuutalbum van Decatur te produceren. Dat blijkt op Badder Than Brooklyn goed uit te pakken. Het uitgangspunt van Decatur is om metalmuziek te maken voor echte metalheads. Dat betekent tevens dat zij zich zeker niet vastpinnen op één genre.
Een fikse portie thrashmetal ragt namelijk uit de boxen bij het horen van Bottled Inside of Tear You waarin een heerlijke versnelling tijdens het spelen zorgt voor nog meer opwinding bij ondergetekende. Daarbij zijn de tussenstukken gevuld met sterke riffs en uitstekend drumwerk. Ook het goed groovende Abaddon en het naar Metallica lonkende Shatterproof richt zich meer op de thrashmetal.
Decatur is echter niet vies van een fikse knipoog naar de heavy metal van weleer. De heavy-metalriff in titelnummer Badder Than Brooklyn is daar het levende en gierende bewijs van. Hier is gewoon uitgegaan van een sterke en stevige rockcompositie die moet aanspreken en dat doet het. Maar ook in Vegas Girl lijkt de groovende riff uit de stevige rock and roll weggelopen te zijn. Daarbij ligt er behalve het muzikale gedeelte nog een klein beetje cliché op het tekstuele gedeelte waardoor raakvlakken met de southern rock zeker ook aanwezig zijn.
Dat Joe Duplantier achter de knoppen zat, mag natuurlijk niet zomaar weggewimpeld worden. Zijn (Gojira) stempel heeft hij kunnen zetten op Internal War. Een mooie binnenkomer op het album waarbij lekkere wisselingen en een sterk stemgeluid de ideale partner zijn voor het gitaargeluid dat voor het juiste accent zorgt. Muzikaal is de compositie erg sterk en staat als een huis, met zeker voldoende oog en oor voor een pakkende melodie. Het uptempo Into The Night heeft zeker ook die raakvlakken met het bekende Gojirageluid zonder een kloon te verworden van de Frans-Amerikaanse collega’s. Het is vooral die muur van geluid en de zangstijl van Jay “Beard” Sarrazin die net als in Worst Enemy zorgen voor de herkenning.
Badder Than Brooklyn is een geweldig debuut van deze Canadezen die voldoende afwisseling bieden op het album en daarbij een treffend en beukend muzikale muur weten neer te zetten op de juiste momenten. Wanneer bekende muzikanten als producer gaan ‘bijverdienen’ wil je nog wel eens bedrogen uitkomen als luisteraar, maar in dit geval is het zeer aantrekkelijk wat de combinatie van Joe Duplantier en Decatur neerzet.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00