Home » RPWL – A New Dawn

RPWL – A New Dawn

door Maurice van der Zalm
285 views 3 minuten leestijd

Na het uitbrengen van het album Wanted in 2014 reisde RPWL rond om het album op het podium gestalte te geven. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band (tot 1997 misschien bekend onder de naam Violet District) besloot de band om een multimediale show neer te zetten die zijn weergave niet zou kennen. Alles gebeurde in de thuisbasis in Freising in oktober 2015. Afgelopen juli, hartje zomer, werd deze liveregistratie uitgebracht als DVD en CD. De bezoeker van het concert kreeg een complete (concept) show waarbij de composities van het album Wanted extra uitgebreid werden en een directe connectie kennen met het album Beyond Man And Time.
Deze liveregistratie kreeg de naam A New Dawn en neemt de kijker en luisteraar mee op een twee uur durende muzikale belevenis. Voor de CD zijn de (toneel) stukken met de (vijftig !) acteurs voor een groot gedeelte achterwege gelaten, maar dat is bij het beluisteren van het album niet echt merkbaar.
Wat overblijft is een fraai album dat binnen het progressieve rockgenre prettig weg luistert. Progressief in de trant van aantrekkelijk en gemakkelijk volgbaar waarbij elementen van Pink Floyd of Pendragon prettig verweven zijn in de composities.
Bij de start wordt meteen duidelijk dat het publiek de muziek herkent. Het progressieve instrumentale Revelation laat meteen horen in welke hoek RPWL zich muzikaal begint. Het spelen met ritmes, het gebruik van de synthesizer, de samenzang en het aangrijpende gitaargeluid nemen je mee het verhaal in zonder dat echt te kennen. Wat volgt is een toegankelijk concert waarbij in A Clear Cut Line de zangeres even lekker de aandacht naar zich toetrekt. Muzikaal is het geluid op A New Dawn gemakkelijk te verteren en laat RPWL, met in het bijzonder zanger Yogi Lang en gitarist Kalle Wallner, je genieten van de diverse composities waarbij ze even Floydiaans de aandacht trekken in Misguided Thought. De gitaarsolo’s zijn gevoelig en meeslepend en alles past netjes in elkaar.
Het warme stemgeluid van Yogi voelt letterlijk warm aan en hij weet binnen de composities de juiste snaren te treffen. Het evenwicht in gevoel weet RPWL te bewerkstelligen door onder meer het zwaardere karakter in The Attack waarbij melancholische atmosferen toch niet worden geschuwd. Echt gevoelig wordt het zeker in bijvoorbeeld het titelnummer A New Dawn.
Doordat alle progressieve elementen ruimschoots aan bod komen op het album en de composities vrij toegankelijk zijn, is het album A New Dawn een welkome aanwinst in de progressieve hoek van mijn collectie. Fans van Pendragon en liefhebbers van het geluid van Pink Floyd kunnen dan ook gerust het album aan gaan schaffen. Verwacht hierbij geen kopie van beide bands of psychedelische atmosferen, maar gewoon een album dat lekker klinkt. Voor de fans van RPWL is de DVD een prachtig document dat ze meermalen kunnen bekijken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00