Home » Def Americans' Cash Memorial Show 2018

Def Americans' Cash Memorial Show 2018

door Marc Koetse
135 views 3 minuten leestijd

De Eindhovense rockband Def Americans speelt deze avond een thuiswedstrijd met hun Johnny Cash Memorial Show. De aftrap wordt gedaan door Björn van der Doelen. Wie is er immers logischer om in de opstelling te vragen dan deze ex-proefvoetballer? Björn van der Doelen warmt het publiek op met een offensieve opstelling van zijn band De Huursoldaten. De Eindhovense dj’s van het Driftercountry Team maken de line up compleet en zorgen met hun energieke country & rock ’n’ roll voor een feestelijke afterparty. Voor de inwendige mens wordt gezorgd met Cash-burgers en een speciaalbierbar van Beerze.
Def Americans viert het leven en repertoire van Johnny Cash, 15 jaar na zijn dood. Het leven van countrylegende Johnny Cash kan niet vaak genoeg bezongen en gevierd worden. De Eindhovense band Def Americans vindt dat ook en voert vanavond haar ‘memorial show’ op. Een betere benadering van wie Johnny Cash was is er niet. Onder meer de Zwarte Cross, Paaspop, Speedfest, Paradiso en Effenaar gingen het Muziekgebouw voor in de tien jaar dat Def Americans bestaat.

De ‘thuiswedstrijd’ waar zowel band als publiek naartoe leven is allesbehalve een routineklus, weet zanger Elco Weitering: “Het is inmiddels weliswaar vaste prik, maar we proberen het publiek toch elk jaar weer te verrassen door extra uit te pakken met licht, geluid en videobeelden en naast de niet te vermijden greatest hits en publieksfavorieten ook onverwachte nummers in de set te verwerken. Soms merk je dat je echte pareltjes aan het afstoffen bent in de repetitieruimte. Grappig genoeg doen we het ongeveer zoals Cash het zelf vaker deed met songs die niet van hem waren. We snuffelen eraan, we stoeien ermee tot het helemaal van ‘ons’ is. Het komt regelmatig voor dat zulke nummers echte band-favorieten worden die hun weg vinden naar een handvol songs die we altijd wel spelen. Fans van Cash zijn echte muziekliefhebbers en kunnen dit zeer waarderen.”
Door het omvangrijke repertoire en de onwaarschijnlijk lange carrière van the Man in Black verzorgt de band dan ook dikwijls optredens waarbij er in plaats van hits te spelen een thema of periode uit het leven van Johnny Cash centraal staat. Op deze manier zijn de Sun Sessions ontstaan, of de American Recordings theatervoorstelling.
Weitering: “Zo trokken we de afgelopen maanden door het land met de set van het Folsom Prison album, dat dit jaar zijn 50e verjaardag viert. Elk optreden merken we dat voor veel mensen juist dít album zo speciaal is. Dit is dan ook de Johnny Cash die het meest tot de verbeelding spreekt: onvoorspelbaar, rauw en rebels. We hebben in Eindhoven deze show niet gespeeld dus er zal ongetwijfeld een selectie songs van deze show zijn weg vinden naar de Memorial set.”
Voorprogramma: Björn van der Doelen
Na zijn profcarrière als voetballer (PSV, Twente, NEC) koos Björn van der Doelen, de parel van Brabant, ervoor om zijn grote liefde te volgen: muziek maken. Brabantse Americana is misschien de meest treffende omschrijving. Prachtige luisterliedjes met soms een rauw randje: verhalend en reikend tot het hart. Muziekblad OOR: “Van der Doelen ontpopt zich als een Americana-artiest van formaat”. Met zijn muziek treedt ook deze Brabander in de voetsporen van Johnny Cash en is dus een logische aanvulling op deze avond, samen met zijn band De Huursoldaten.
Foto’s: Marc Koetse, memorial show  2016

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00