Def Americans – Effenaar (Eindhoven) 16/09/2022

Al jarenlang houden de Def Americans het muzikale nalatenschap van Johnny Cash in leven. The Man In Black overleed op 12 september 2003 en middels de zogenaamde Johnny Cash Memorial Nights vieren de Eindhovenaren de muziek en het leven van hun muzikale held. Deze feestelijke avonden hebben al op diverse locaties plaatsgevonden en voor de editie van 2022 keren de Def Americans weer terug naar de grote zaal van de Effenaar in Eindhoven.
Voor de supportact van vanavond hebben de Def Americans niet ver hoeven zoeken. In de omgeving van Uden is namelijk een band actief die wel houdt van een feestje en heerlijke covers speelt. The Tawny Brothers weten dan ook het publiek in Eindhoven te vermaken met nummers van onder andere Creedence Clearwater Revival, Stealers Wheel en The Eagles. Voor The Tawny Brothers lijkt geen muzikale uitdaging te gek, vooral niet als je Klaas Verstegen in je gelederen hebt. Dit energieke bandlid speelt mondharmonica, trompet, cowbell en kan nog zingen ook. Terwijl de zaal in Eindhoven steeds voller begint te lopen komt ook meteen de sfeer steeds meer in de zaal. De keeltjes zijn alvast gesmeerd, maar dat komt ook door het gerstenat wat rijkelijk vloeit.
Na een snelle om bouw begint stipt om kwart over negen de Memorial Night door de Def Americans. Nadat een intromuziekje heeft geklonken betreden de Eindhovense helden het podium. Keer op keer weten de Def Americans het publiek een setlist voor te schotelen met zowel veel bekende nummers als een aantal rariteiten uit het gigantische muzikale oeuvre van Johnny Cash. De shows van de Def Americans zijn ook visueel altijd goed verzorgd. Op het groot doek om allerlei begeleidende video’s voorbij. De eerste meezinger die de Def Americans het publiek laten horen is Big River en we horen dat de band nog ietwat zenuwachtig begint. Het is ook weer even wenen om weer voor een volle zaal te staan, geen kleinere settings meer, geen beperkingen tot slechts dertig bezoekers. De Def Americans hebben er in ieder geval zin in en dat geldt ook voor het publiek in Eindhoven wat wel even geduld moet hebben om de echte favorieten te mogen aanschouwen, want er klinken aan het begin van het optreden nog een paar nummers van een ver verleden.
Het is een genot om de band aan het werk te zien, wat is deze band goed op elkaar ingespeeld. Nadat ze eerst het publiek hebben laten meezingen op Deliah’s Gone is het daarna al snel raak om stilletjes mee te zingen op Hurt, een klassieker uit de American Recorsings-serie.  Kippenvel en zachtjes meezingen blijkt een mooie combinatie in de Effenaar. Als we het dan toch over mooie combinaties hebben… wat is het een aangename aanvulling als Dave Vermeulen, de zanger van Voltage de band komt vergezellen. Voltage speelde al eens een Tom Petty-tribute en vandaag mag hij met I Won’t Back Down , een nummer wat later ook eens door The Man In Black is opgenomen, dunnetjes overdoen. Vol overgave wordt het nummer meegezongen in de Effenaar en wat maken ze er samen toch een geweldige versie van. Daarna spelen ze samen nog een paar nummers, maar het eerste hoogtepunt van de avond hebben we alvast genoteerd.
Vervolgens is het aan het Eindhovense publiek om helemaal los te mogen gaan op een blokje vol met meezingers. Iedereen zingt graag mee met  A Boy Named Sue, Folsom Prison, Ring Of Fire, Ghostriders In The Sky en ga zo maar door. Zanger Elco heeft er ineens een heel achtergrondkoor bij. Wat is de frontman overigens gezegend met een geweldig stemgeluid, zijn lage stem heeft veel overeenkomsten met hun muzikale voorbeeld. Johnny Cash nam jaren geleden ook een aantal nummers op met zijn vrouw June en natuurlijk mag op deze Memorial Night zijn lokale June Kim Wolterink niet ontbreken om samen een aantal duetten te zingen. Het tempo wordt wat opgeschroefd in de Effenaar en met hits zoals Jackson en It Ain’t Me Babe is het moeilijk stilstaan in de grote zaal.
Zo blijkt de Memorial Night te zijn opgedeeld in verschillende blokjes, waarbij het laatste blokje van het optreden is ingeruimd voor een set met de zogenaamde Carter Sisters. De verrichtingen van deze dames wordt wisselend ontvangen in Eindhoven. Niet iedereen kan dit blokje zo waarderen en had liever nog een aantal andere nummers gehoord door zanger Elco. Zo is de Carters Medley misschien ook wel aan de lange kant. Het is dan ook niet vreemd dat Elco na een paar nummers de dames komt vergezellen en ook een plekje achter de microfoon inneemt Deze samenzang valt direct in goede aarde, het publiek veert meteen weer op, je kan ook niet allemaal tevreden houden toch?
Nadat de band A Thing Called Love hebben gespeeld is het tijd voor de grote finale. Iedereen die vanavond op het podium heeft gestaan komen zich voor een laatste keer melden bij de Def Americans. Gezamenlijk vieren ze dat alle optredens weer als vanouds mogen doorgaan, dat het weer mogelijk is om te touren… wat kun je dan beter spelen dan On The Road Again?
Het publiek heeft dan ook vanavond mogen smullen van alle facetten uit het leven van Johnny Cash, Vele favorieten passeerden de revue en wie een nummer heeft gemist is van harte welkom om bij een volgende show te komen kijken, want er zijn nog zoveel meer nummers die de Def Americans kunnen spelen. We verlaten dan ook de zaal van de Effenaar met een grote glimlach en zijn ook weer On The Road Again…!
Archieffoto door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024