Dendera – Reborn Into Darkness

Ik heb zo’n flauw vermoeden dat bij de naam Dendera nog niet bij iedereen het welbekende belletje gaat rinkelen. De band uit de UK speelt melodische metal en is in 2013 opgericht. Sindsdien heeft de band twee albums in 2013 en 2015 uitgebracht en kwam in 2017 de EP Blood Red Sky op de markt. Het heeft ervoor gezorgd dat de band onder meer bij Queensrÿche en Fozzy in het voorprogramma om mocht treden en in Nederland Dynamo aandeed als opener bij Gloryhammer en Civil War.
Met de nieuwe EP Reborn Into Darkness laat Dendera in vier nieuwe composities horen dat ze er nog steeds zijn en dat de melodische metal waarmee ze voor de dag komen nog altijd relevant is. Er zit een goede drive in The Void en zanger Ashley Edison klinkt vertrouwd en doet zeker denken aan de metal uit de jaren tachtig. Bassist Bradley Edison en drummer Andy Finch zorgen ervoor dat de vaart er ook mooi inblijft. Maar met The Void is het geluid van Dendera nog niet zo bijzonder dat het boven het maaiveld uitsteekt. Wat mijn interesse wekte voor de EP was het feit dat Tom Barber (Chelsea Grin), CJ McMahon (Thy Art Is Murder) en Tommy Johansson (Sabaton) hun medewerking hebben verleend aan drie van de vier composities zonder dat er enige sprake is van een label dat de band onder zijn heeft genomen. Dan doe je toch ergens iets heel goeds.
Met The End Of Days waarin Tom Barber een respectabele rol speelt heeft Dendera het tempo aardig opgeschroefd. Steve Main en David Stanton zetten een lekkere riff neer en bouwen daarmee het fundament waarop zanger Ashely Edison en Tom Barber kunnen voortbouwen. In alles blijft Dendera wel bij de stijl die ze het beste ligt en dat is toch de melodische metal waarbij melodie en herkenbaarheid centraal staan. Dat neemt niet weg dat ze halverwege flink versnellen en Andy Finch mag laten horen dat hij een aardig potje kan drummen. Ondertussen zetten Steve en David hun gitaren in de solostand en wisselen ze elkaar af in prettig gitaarspel. Het is hier dat Tom Barber zijn strot even leent voor de krachtige impuls. En dan beweegt alles zich weer naar de basis.
Tommy Johansson heeft zijn diensten aangeboden in Endless Suffering. Een compositie die mooi in het verlengde ligt van wat ik tot dusver gewend bent. Snelheid, melodie en krachtige stukken wisselen elkaar af en je mag hier concluderen dat de zang lichtelijk ondergeschikt lijkt te zijn aan de muzikale ervaring in Endless Suffering.
Tot slot sluit Reborn de EP af. Ik moet zeggen dat ik de muziek van Dendera langzamerhand steeds meer ga waarderen. Geregeld moet ik denken aan Queensrÿche en weet zanger Ashley Edison me te overtuigen van zijn stemgeluid. CJ Mc Mahon weet in de parallelle zangmelodie de oerkrachten vanuit de bodem in te sluiten in de doorgaande melodielijn.
Reborn Into Darkness is mijn kennismaking met het Engelse Dendera en de bijdragen van CJ McMahon en Tom Barber zorgden ervoor dat ik nieuwsgierig werd naar het geluid van de band. Toch onverwacht kreeg ik geen portie death-/metalcore voor mijn kiezen maar melodische metal die me normaal al aanspreekt, maar met de EP van Dendera lekker naar de voorgrond is verhuisd.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires