Devilfire – Dark Manoeuvres

Stevige rock uit de bakermat van hardrock, Birmingham, Engeland.
Het debuutalbum van Devilfire kwam er niet zomaar, zanger Alex Cooper vertelt dat hij het album drie keer herschreven heeft, en ook de opnames werden een aantal keren overgedaan. Naast Cooper bestaat de band uit de gitaristen Baz Blackett en Richard Bloomer-Davies, bassist Davey Bennett en drummer Lars Wickett. De teksten van de nummers zijn erg persoonlijk. Cooper haalde herinneringen uit zijn leven over de afgelopen vier jaar naar boven om deze te delen met de wereld. Hij verhaalt over de goede en de minder goede kanten van het rock’n roll leven in Engeland. Er komt van alles voorbij, liefde, verdriet, verlies, jaloezie en ruzie, en dat alles tegen een achtergrond van excessief drank- en drugsgebruik. En uiteraard zijn er ook botsende ego’s. Genoeg voer om een flink album mee te vullen dus.
Het album opent met Ready For War, een nummer dat je oproept om voor je individuele rechten te staan in een relatie en je niet te laten ondersneeuwen. Waiting For A Rockstar lijkt over een vrouw te gaan, maar niets is minder waar. Het meisje is een metafoor voor de muziekindustrie, een koele femme fatale die je opeet en uitspuugt zodra je niet genoeg je best doet. Tear Me Apart is een liefdesnummer over die ene ultieme liefde. Die ene liefde waarvan je denkt dat deze je in twee stukken scheurt. Het is een mooie ballad geworden tussen al die stevige nummers.  Cooper licht elk nummer kort toe, achter elke song zit een verhaal of een idee.
Muzikaal gezien is het album wat minder spannend, de nummers worden stevig gebracht en liggen lekker in het gehoor. Echter, het wordt nergens echt spannend. Tekstueel is het album goed verzorgd, zoals gezegd heeft Cooper flink wat ervaringen meegenomen in zijn teksten. De band heeft net een korte toer met Tarja Turunen (ex-Nightwish) achter de rug. Tien dagen optreden voor menigtes van tweeduizend man om tenslotte af te sluiten met een optreden op het Hard Rock Hell AOR 2017. Live staat de band absoluut zijn mannetje, dus in het geheel genomen krijgt de band het voordeel van de twijfel en mogen ze zich bewijzen met een tweede album.

Related posts

Hawkwind – Stories From Space and Time

Benighted – Ekbom

Heleven – New Horizons part 2