Home » Diabulus In Musica – Argia

Diabulus In Musica – Argia

door Wendy Steenmans
169 views 6 minuten leestijd

diabulusinmusicaargiarpHet Spaanse Diabulus in Musica, meesters van symfonische metal, komt op 14 april met hun nieuwste album uit Argia. Diabulus In Musica is de band gevormd rondom muzikaal talent Zuberoa Aznárez. De band weet symfonische metal zo vorm te geven dat het perfect mixt met de passie van klassieke muziek en de meest hartverscheurende moderne metal. Inmiddels is dit al het derde album wat de band de wereld in lanceert en tot nu toe heeft het de band zeker geen windeieren gelegd.
Gelijk bij het eerste nummer word me duidelijk dat dit een pareltje word. Eens in de zoveel tijd kom je tussen al die gave releases een top plaat tegen en weet je dat je de zoektocht over de zeebodem kunt staken. Je hebt de parel gevonden waar je naar zocht! Dit album is typisch zo een plaat!
Het album begint rustig met het nummer Et Resurrexit (Libera Me). Duidelijk betreft het hier een intro die je op een epische manier mee voert naar het tweede nummer. Als ik mijn ogen sluit zou je je zo in de wereld van Lord Of The Rings kunnen begeven en zou deze intro ook niet slecht staan in de soundtracks van de films.
Verder met het recht toe recht aan nummer From The Embers. Geen ruimte voor snoezelige taferelen maar gas erop en gaan! Het gebruik van het achtergrondkoor werkt hier fijn samen met alle gitaargeweld en grunts. Tijd om het een beetje rustiger aan te doen komt er met de refreinen. Dit gebruik zal nog meerdere keren terug keren op het album.
Inner Force zet dezelfde lijn verder als waar het album mee inzet. Heerlijk bombastisch met haast betoverende zang van Zuberoa. Met vlagen denk ik zelfs invloeden te horen die ook niet zouden misstaan op een album van Epica.
Het vierde nummer  Furia de Libertad is geheel in het Spaans. Als ik de titel door google translate haal dan komt de vertaling compleet overeen met wat ik in het nummer hoor, woede van vrijheid. Het nummer bied ook ruimte voor een gast Ailyn Giménez die we kennen van haar band Sirenia. De passie is duidelijk te voelen en horen, zeker als beide dames in duet gaan. Spaanse invloeden (trompetachtige toevoeging) in de muziek geven het nummer nog meer kracht waardoor het lekker weg luistert.
Maitagarri begint rustig in een voor mij haast niet verstaanbare taal. Ook hier bied google translate de uitkomst en krijg ik al snel in de gaten dat het hier om Baskisch gaat. De betekenis is sprookje. Het is dan ook een nummer om heerlijk bij weg te dromen en je in een sprookjes wereld te begeven. Op een fantasy fair zou dit nummer live goed tot zijn recht komen. Op een toegankelijke toch bombastische manier is dit nummer één van de toppers van het album. Fijn om te horen dat Engels met Baskisch gewisseld wordt.
Sed Diabulus is het kortste nummer wat op het album te vinden is. Met zijn ruim één minuut bied het even een adempauze in het album om daarna feilloos over te gaan in het nummer Spoilt Vampire.
Gelijk trekt Spoilt Vampire flink van leer en heeft het een meer duister karakter dan de andere nummer tot nu toe op het album. Mede door het gebruik van meer  grunts, het duistere orgelwerk en episch achtergrond koor maakt dit een gewaagd nummer.
Eternal Breeze is één van de ballads op het album. Een heerlijk zacht en mooi nummer. Geen dubbele bassdrum of vlijmscherp gitaargeweld maar heel subtiel en dromerig. Wel bied het ruimte voor een pakkende gitaarsolo wat dit ook een pareltje van een nummer maakt.
Mechanical Ethos is het negende nummer wat op het album te vinden is. Het nummer pak duister uit wat al snel veranderd in een denderend nummer. Als een losgeslagen trein raast het nummer voorbij met hier en daar iets rustigere stukken die wel pakkend blijven. Ook hier weer volop ruimte voor achtergrond koor en pakkende refreinen. Zuberoa laat hier ook wat meer horen waar zij toe in staat is met haar stem. Wat meer hogere noten worden gebruikt. De met vlagen gebruikte power metal bieden meer diepte in het nummer. Top!
Encounter at Chronos’Maze zou zo uit een opera gejat kunnen  zijn. Heerlijk de samenwerking met Thomas Vikström. Al heeft het nummer een duister tintje het pakt goed uit met alle bombastische toevoeginingen. Vooral als je van opera houd zal dit nummer je zeker aanspreken. Zuberoa trekt op vocaal gebied alles uit de kast wat ze heeft. Kippenvel van begin tot eind! Vooral de afwisseling van opera zang met tussendoor wat meer up tempo stukken houden het nummer spannend. Toevoegen van grunts maken het nummer helemaal af. Met zijn zes minuten is het één van de langere nummers op het album.
Verder met Indigo wat weer een rustmomentje brengt in het album. Daar waar Maitagarri eindigde pakt dit nummer de draad weer op dezelfde manier op. Subtiel toch pakkend blijft dit nummer in je hoofd rondspoken. Het gebruik van harp en dwarsfluit maakt het heel erg mooi. Ook hier waan je je zonder problemen in het sprookjesbos van de Efteling. Ook hier geen gitaargeweld mar een mooi nummer.
Healing is wat mij het nummer wat ik de hele dag op repeat zou kunnen laten afspelen en het niet eens in de gaten hebben. Lekker up tempo en no nonsens raast het nummer voorbij. Ook hier laat Zuberoa horen wat zij in haar macht heeft. Op pakkende wijze voert zij je mee in het nummer naar de climax die we vinden rond de vierde minuut draait het nummer even een andere kant op. Het lijkt wel weer een stuk uit een opera uit de middeleeuwen. De uithaal van Zuberoa, kippenvel over heel mijn lijf! Geweldig om daarna vol gas weer verder te razen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Met zijn zes en een halve minuut is het ook het langste nummer op het album!
Het laatste nummer wat we vinden op het album is Horizons. Ook hier weer een rustigere aanpak en duidelijk een outtro van het album. Ik kan de band al hun applaus in ontvangst zien nemen en de foto met het publiek op de achtergrond zien gemaakt worden.
Het album om kort te gaan:
Als je van vol gas toch toegankelijke metal houd zal dit album je zeker aanspreken. Diabulus weet allerlei verschillende elementen uit metal maar ook folklorische muziek samen te brengen tot een boeiend album. Het vlijmscherpe gitaarwerk, dreunend drumwerk en betoverende zang van Zuberoa maken het een boeiend en uitdagend album van begin tot eind. Voor liefhebbers van Epica zal dit album ook zeker wel passen in de cd collectie. Ook van deze band lijken wel invloeden gebruikt te worden. Een heerlijk divers album wat zeker een breed publiek zal aanspreken. Van opera liefhebber tot power metal, je vind het allemaal terug op dit meesterwerk!
Tracklist:
Et Resurrexit (Libera Me)
From The Embers
Inner Force
Furia de Libertad (Ft Ailyn Giménez)
Maitagarri
Sed Diabolus
Spoilt Vampire
Eternal Breeze
Mechanical Ethos
Encounter at Chronos’Maze (Ft Thomas Vikström)
Indigo
Healing
Horizons
Line up:
Zuberoa Aznárez: zang
Gorka Elso: keyboard
Alexey Kolygin: gitaar
David Carrica: drums
Odei Ochoa: bass gitaar

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00