Dream Theater – A View From The Top Of The World


Het vijftiende album alweer van Dream Theater, deels opgenomen tijdens de lockdown periode.
Het sterke melodische The Alien opent het album. Het is het eerste nummer dat de band opnam en het werd het nummer dat de richting voor het nieuwe album aan zou geven. Vol enthousiasme is het kwintet uit New York aan de slag gegaan voor dit album. Zanger James LaBrie geeft aan dat elke opnamesessie benadert wordt alsof de band haar eerste album op gaat nemen. Er wordt niets voor zeker aangenomen en fans mogen zeker niet teleurgesteld worden.
Het overdonderende The Alien is een stevig en uptempo nummer. Het nummer ontstaan nadat LaBrie een interview kijkt dat Joe Rogan met Eton Musk heeft over het ontdekken van andere planeten en plannen om op andere planeten dan de aarde te gaan wonen. De mens wordt The Alien. Het wordt gevolgd door Answering The Call, een nummer waarop een klein beetje gas teruggenomen wordt. De nummers op het album kennen weer een sterke combinatie van toetsenwerk, sterke gitaar riffs en ingewikkelde melodie wijzigingen.
De tweede single Invisible Monster gaat over ongerustheid en hoe dat vreet aan mensen. Je kan het niet zien maar het achtervolgt je. Langzaam wordt het tempo verhoogt, de drums gaan sneller, de gitaarpartijen komen op. Het is een nummer dat zich stiekem in je hoofd nestelt om daar te blijven rondspoken. Sleeping Giant is een meer cinematisch nummer met fijne stereo effecten voor de gitaarpartijen. Het gaat over de donkere kant die iedereen wel heeft, de één omarmt het te enthousiast, de ander negeert het.
Met het titelnummer A View From The Top Of The World zet de band een twintig minuten durend episch nummer neer. Het is een nummer waarin de band naar hartenlust  tempowisselingen elkaar op laat volgen. Het is een fantastische afsluiting van weer een briljant album dat deze keer geen ballads kent. Het enige rustpunt op het album is de break in het titelnummer, het is een rustpunt in het nummer dat verhaalt over de gevaarlijke dingen die de mens uithaalt. Diepzeeduiken, solo bergbeklimmen, surfen op (te) hoge golven en meer.
De band staat te springen om weer te toeren, voorlopig moeten we het even doen met dit meesterwerk. Niet alleen voor fans, ook voor de liefhebbers van stevige progressieve metal is dit een aanrader.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia