Dream Theater – Distant Memories – Live In London

Het twintigjarig jubileum van het album Metropolis Pt.2: Scenes From A Memory en de release van het album Distance Over Time worden aangegrepen voor een nieuwe toer met als resultaat een fantastische live registratie.
Niet alleen kwam het album twintig jaar geleden uit, het werd in 2012 in een poll van Rolling Stone uitgeroepen tot Number One All-Time Progressive Rock Album, in het blad Classic Rock kwam het op de vijftiende plek in de categorie Greatest Concept Album. De basis voor de toer was er en het vijftal speelt op vele podia. In februari 2020 speelt de band twee shows in het Eventim Apollo theater in Londen, en deze opnames resulteren uiteindelijk in een concertregistratie over drie cds.
Het hele album neemt iets meer dan twee en een half uur in beslag, een topprestatie! Het concert opent met Untethered Angel van  het album Distance Over Time. Van dit album zal de band maar liefst zeven nummers spelen, op twee na is dat het hele album. Op cd 2 trapt de band af met het album Scenes From A Memory, dit loopt door tot op cd 3 .Het nummer In The Presence Of Enemies Part 1 is het enige nummer dat niet van één van deze twee albums afkomstig is, het komt van het album Systematic Chaos.uit 2007.
Uit alles is te horen dat dit een band is die terecht op het hoogste podium staat, lange gitaarsolo’s en doordachte loopjes en bovenal ingewikkelde en breed uitgewerkte arrangementen. Ook voor de liefhebber die er niet bij was is deze registratie een genot voor het oor. Superlatieven schieten te kort, wat zanger James LaBrie, gitarist John Petrucci, toetsenist Jordan Rudess, bassis John Myung en drummer Mike Mangini hier ten gehore brengen is van de buitencategorie.
De Scenes Live Intro duurt nog geen twee minuten en brengt een luchtige piano melodie die in schril contrast staat met de overdaad aan muzikaal geweld van de rest van het album. Maar daarna komt Regression en de rest van dat o zo belangrijke album. Na Finally Free komen er nog twee nummers van Dstance Over Time, maar na de nummers At Wit’s End en Paralyzed is het toch echt afgelopen. Op de DVD is aan het begin van het concert de intro Atlas nog toegevoegd en als allerlaatste nummer is Behind The Scenes toegevoegd.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia