Home » Drive-By Truckers – The New OK

Drive-By Truckers – The New OK

door Eric van den Bosch
313 views 2 minuten leestijd

Drive-By Truckers - The New OK coverDe gebeurtenissen rond het Capitool laten zien hoe verdeeld de VS op dit moment is. Voor sommigen is dat een geluk bij ongeluk. Voor Drive-By Truckers bijvoorbeeld.
Begin vorig jaar verscheen het album The Unraveling (te vertalen met iets als ‘het uiteenvallen’), waarop ze in niet mis te verstane bewoordingen tekeer gingen tegen vier jaar Trump. Binnen een jaar is er ook alweer een opvolger, The New OK, waarop Patterson Hood, Mike Cooley en hun band laten horen weinig moeite te hebben gehad om aan tekstuele inspiratie te komen. Met dank aan de analoge manier van opnemen van de band zijn er geen dure studio’s nodig, dus ook in coronatijd is het vastleggen nog best te doen. Geen studio vol digitale snufjes en eindeloos schuiven met een maat hier en een maat daar in computerprogramma’s. Dit is nooit een band van gepolijste releases geweest, dus puur vakmanschap volstaat.
Een deel van de negen tracks was al opgenomen bij de sessies voor het vorige album, vandaar ook de song “The Unraveling” op dit album. Maar er zit ook nieuw materaal bij, zoals “Watching The Orange Clouds”, over de protesten in de VS na de dood van George Floyd en het titelnummer over de protesten in Hood’s tegenwoordige woonplaats Portland. En zowaar een cover, het afsluitende “The KKK Took My Baby Away” van The Ramones, gezongen door bassist Matt Patton.
Tekstueel is het precies wat je verwacht van Drive-By Truckers: bevlogen en felle teksten, zonder enige terughoudendheid. Zoals “Fascism’s knocking and Trump says “Let them in”” in The Perilous Night. Of hoe in herinnering geroepen werd dat voormalige vice-presidentskandidaat Sarah Palin de wegbereider was voor Trump in Sarah’s Flame: “She made it look so easy all Fat Donnie had to do was wear the pants”.
Drive-By Truckers heeft muzikaal altijd al erg veel rafelrandjes en waar dat op The Unraveling bijdroeg aan de onrust en ongemakkelijkheid in de teksten, is er op The New OK juist een tegenstelling tussen de teksten en de – voor Truckersbegrippen – vrij strakke en rustige muziek. De compleet apolitieke track Sea Island Lonely over het persoonlijke leven voor een toerende muzikant heeft zelfs heel prominente blazers en krijgt daarmee een behoorlijke soulvibe.
The Unraveling was een fijn album, maar waar dat album voor de argeloze luisteraar misschien wat té onrustig kan zijn, is The New OK voor een groter publiek geschikt. Al zullen fans van de Orange Baby dat niet met me eens zijn.

Drive-By Truckers website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00