Home » Drive-By Truckers – The Unraveling

Drive-By Truckers – The Unraveling

door Eric van den Bosch
130 views 2 minuten leestijd

Drive-By Truckers - The Unraveling coverDrive-By Truckers was altijd al een band die zich met maatschappelijke fenomenen bezighield. Steeds in persoonlijke songs vervat, maar wat bezongen werd was het leven in de Verenigde Staten en dan vooral het zuiden daarvan. Het vorige album, American Band, was het eerste onverholen politiek geladen album en het verscheen kort voor de vorige presidentsverkiezingen. We zitten in het jaar van nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezingen en ook nu is er weer een nieuw album, The Unraveling.
Toch zijn de omstandigheden verschillend. American Band bevatte een waarschuwing voor lastige tijden, The Unraveling (“De Ineenstorting”) is de kroniek van een periode van voorheen onmogelijk geachte taferelen in een maatschappij die tot op het bot verdeeld is en waar principes nog slechts partijgebonden zijn. Titels als Rosemary With A Bible And A Gun, Thoughts And Prayers, Babies In Cages en Grievance Merchants laten weinig aan de verbeelding over. Gitaristen/zangers en songwriters Patterson Hood en Mike Cooley zijn boos, en niet zo’n beetje ook. Over Trump, over white supremacy en over de opioid crisis.
Gelukkig zetten ze dat kracht bij met ouderwets goede melodieën. Alternatieve country en southern rock, songs verwant aan bijvoorbeeld verwant aan Tom Petty en aanverwanten, maar ook muzikaal met duidelijk meer scherpe randjes. Goede riffs en memorabele hooks, dat zeker, maar altijd zit forse scheut onrust en dissonantie in. Dat Hood klinkt als een neefje van Neil Young helpt daar zeker ook bij. Of ze het nou min of meer rustig aan doen, zoals in Rosemary With A Bible And A Gun of Thoughts And Prayers, of dat de distortion op elf gaat en de snaren er fors van langs krijgen in Armageddon’s Back In Town, die onrust en dissonantie blijft.
Bands als Tom Petty & The Heartbreakers of R.E.M. werden gaandeweg wat gepolijster en introverter. Zo niet de Drive-By Truckers. Hun platen blijven een rauw mengsel van southern rock, country en rock, met onmiskenbaar wortels in de jaren alternatieve rock van de tachtig en negentig. En vooral blijft het iedere keer volstrekt herkenbaar als de Drive-By Truckers, ook op The Unraveling weer. Beste songs? Na verschillende luisterbeurten heb ik eerlijk gezegd nog steeds geen idee. De Drive-By Truckers moeten het niet van losse tracks hebben. The Unraveling moet je in zijn geheel beluisteren om het echt te voelen. Gelukkig is ook dit album de moeite weer volledig waard.
Begin juni komen ze naar Nederland en België.

Drive-By Truckers website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00