D:Zine + N.E.L & J.P – B52 (Eernegem, België) 22/12/2023

Dat debuutsingle Zelfbeeld van Denaldie van N.E.L. & J.P dit jaar insloeg als een bom, zoals we eerder schreven, moeten we misschien herclassificeren als ‘onverwacht vuurwerk bij een heldere nacht’. Toch waren we genoeg geprikkeld om dit nieuwe duo in de Belgische postpunk/synthwave-scene eens live tegen het licht te gaan houden. Hun optreden in de legendarische B52 in Eernegem was bovendien gratis en als headliner kregen we ook nog eens D:Zine, nog een rijzende ster aan hetzelfde postpunk-firmament.

De J.P uit de bandnaam is Jean Paul De Brabander, een man met al wat muzikale bagage, als gitarist bij onder meer Girl Named Wolf, DeLaVega en This Can Hurt. In de live-opstelling van het duo speelt hij live bas en bedient hij alle loops en andere dingetjes die meelopen. N.E.L, dat is Nel Mertens, dichteres en ook reviewer van albums en concerten bij de Belgische collega’s van Luminous Dash. Je hebt wel wat lef nodig om je van reviewer te ontpoppen tot artiest. Je riskeert dat iedereen over wie je ooit maar een half verkeerd woord hebt online gezet je nu zonder genade zal neersabelen. Anderzijds ben je wel al een bekende naam in het wereldje en dat helpt toch ook.

In de B52 zijn Nel en JP goed op elkaar ingespeeld. Wel is er live geen marge voor zijsprongetjes of improvisatie, door de loops die moeten gevolgd worden. JP voelt zich als een vis in het water op het podium. Dat hadden we ook niet anders verwacht van iemand met flink wat ervaring. Voor Nel is het precies nog wat wennen, zo op het podium in plaats van ervoor. De opvallende hanekam en sieraden, het masker waarachter ze zich anders veilig kan verbergen, verliezen die functie zodra ze achter de microfoon plaatsneemt. In haar punk-poëzie geeft ze zich wel bloot, toch voor een deeltje. We mogen in haar ziel kijken, maar achter elke deur die open gaat, gaat een andere deur weer dicht. Controle is dan ook de gemeenschappelijke noemer voor dit duo. Het elkaar muzikaal in evenwicht houden, de vereiste accuraatheid van het live-gebeuren, de grenzen die getrokken worden, het in handen nemen van het concert, …

Op de setlist in Eernegem staan zowat alle tracks van de zopas uitgebrachte EP Honger. Enkel Slapeloosheid ontbreekt op het lijstje. Er zijn ook al wat nieuwe nummers, want in 2024 een album. Donderende Anarchie en Baude Ogen bouwen voort op de nummers van Honger. De set bouwt netjes op naar de finale waarin de singles Hamartia en Zelfbeeld Van Denaldie elkaar inzake intensiteit proberen overtreffen. Het publiek wiegt stilletjes mee en bij het laatste nummer wordt er voorzichtig wat gedanst. N.E.L en J.P zijn dan misschien niet de bom die insloeg, met een mooi vuurwerk zijn we deze tijd van het jaar ook al dik tevreden.

De Belgische postpunkband D:Zine stond in de B52 een beetje verrassend als hoofdact. Verrassend omdat ze nog altijd geen release hebben uitgebracht. Maar misschien ook weer niet verrassend als je het aantal bandshirts in de zaal zag, want merch hebben ze al wel in overvloed. Deze band heeft sinds kort een nieuwe drummer en na amper vier repetities mocht die al mee op het podium.

D:Zine zagen we dit voorjaar reeds aan het werk als support van Der Klinke. Wat een evolutie hebben ze gemaakt: veel beter op elkaar ingespeeld, veel organischer, meer schwung, … Nochtans is er weinig zichtbaars veranderd. Van de zanger zal nog steeds de ene zeggen dat hij het charisma heeft van een boekhouder, terwijl een ander zijn uiterlijk en performance zal vergelijken met een Ian Curtis of Adrian Borland. Als band stralen ze op het podium ook meer zelfvertrouwen uit. Het helpt natuurlijk dat anders dan in Aalter het zaaltje in Eernegem volgepakt staat met eigen fans die de nummers al kennen.

Wij hebben vooral genoten van nummers als The Untold Universe, Demons Of A Fool en Sleeping Giant. Hun geniale cover van David Bowie’s The Man Who Sold The World zit niet langer in de reguliere set, maar die hebben ze misschien ook niet langer nodig. Deze set is een goed vertrekpunt om nog een paar stappen te groeien.

Het publiek in de B52 genoot met volle teugen en er komt dan ook een vervolg op dit feestje. Als alles goed gaat, staan N.E.L & J.P en D:Zine op zaterdag 21 december 2024 opnieuw samen op het podium in Eernegem.

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024